Brexit. Moody’s a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii la ‘negativ’

Agenția Moody's a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la 'stabil' la 'negativ' din cauza incertitudinii declanșate de rezultatul referendumului de joi, în care britanicii au decis ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, informează sâmbătă BBC News și Sky News.

25 iun. 2016, 07:36
Brexit. Moody’s a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii la ‘negativ’

„În cei câțiva ani în care Marea Britanie va trebui să-și renegocieze relațiile comerciale cu UE, Moody’s se așteaptă la creșterea incertitudinii, diminuarea încrederii și reducerea cheltuielilor și investițiilor, având ca rezultat o creștere mai slabă”, indică agenția Moody’s, potrivit Agerpres.

Susținătorii ieșirii din UE au respins în mare măsură avertismentele legate de consecințele economice ale unei astfel de decizii, mizând că Londra va negocia acorduri comerciale și de control al imigrației mai bune decât cele în vigoare.

Moody’s afirmă însă că, odată cu ieșirea din UE, este probabil ca Marea Britanie, a cincea economie mondială, să-și reducă bugetul pentru cheltuielile publice.

‘Efectul negativ al încetinirii creșterii economice va depăși economiile fiscale rezultate din faptul că Marea Britanie nu va mai trebui să contribuie la bugetul UE’, arată prognoza.

‘Guvernul britanic are unul din cele mai mari deficite bugetare dintre economiile avansate, iar încetinirea creșterii PIB va complica și mai mult planul de consolidare fiscală multianual al guvernului’, adaugă Moody’s.

Potrivit analizelor Reuters, nu mai puţin de 2.000 de miliarde de dolari s-au evaporat de pe toate bursele lumii în urma Brexit-ului.  Doar la bursa din Londra s-au pierdut, din devalorizări, 120 de miliarde de lire sterline. Sectorul bancar a fost cel mai lovit. Cele mai importante bănci au afişat scăderi de până la 30%. Aurul s-a apreciat în schimb, până la maximul ultimilor doi ani.