Brexit: Premierul Theresa May anunţă că vor avea loc noi discuţii în următoarele zile cu UE

Premierul britanic Theresa May a declarat vineri că vor avea loc noi discuţii cu Uniunea Europeană în următoarele zile pentru a obţine mai multe garanţii asupra acordului privind Brexit-ul, la sfârşitul unui summit european la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 dec. 2018, 15:42
Brexit: Premierul Theresa May anunţă că vor avea loc noi discuţii în următoarele zile cu UE

”Discuţiile cu colegii mei de astăzi au arătat că este posibil să existe clarificări suplimentare”, a declarat şefa guvernului britanic pentru presă. ”Vom avea discuţii în zilele următoare”, a adăugat ea.

Liderii celor 27 de state au reafirmat joi că acordul de ”divorţ”, negociat timp de 17 luni cu UE şi puternic contestat de deputaţii britanici care trebuie să-l ratifice, ”nu poate fi renegociat”.

Cu toate acestea, liderii europeni au ţinut să reamintească în ”concluziile” summitului că aşa-numitul „backstop”, soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, aflat în centrul dezbaterilor din Regatul Unit, urmează să se aplice doar ”temporar”. Ei s-au declarat ”hotărâţi să acţioneze rapid” până pe 31 decembrie 2020, sfârşitul perioadei de tranziţie care va urma ieşirii Marii Britanii din UE, pentru a evita punerea în aplicare a acestei măsuri.

Concluziile summitului UE, menite să-i liniştească pe deputaţii britanici, ”au un statut legal şi sunt, prin urmare, binevenite”, a salutat Theresa May, în timp ce surse europene au afirmat că acest text nu are caracter obligatoriu.

Însă deputaţii britanici ”vor avea nevoie de asigurări suplimentare”, a pledat Theresa May pentru a justifica continuarea discuţiilor.

”Am avut o discuţie aprinsă cu Jean-Claude Juncker”, a confirmat premierul britanic, întrebată în legătură cu imaginile în care se putea vedea o întâlnire tensionată cu preşedintele Comisiei Europene, care a reproşat joi Regatului Unit că are solicitări prea vagi.