Bruxellesul recomandă Marii Britanii să iniţieze ieşirea din UE, Londra trage de timp

Bruxellesul a recomandat oficial Marii Britanii să comunice iniţierea procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, însă Londra pare să tergiveseze declanşarea procesului de părăsire a Uniunii Europene. Între timp, petiţia iniţiată de britanici pentru repetarea referendumului a depăşit trei milioane de semnături.

26 iun. 2016, 09:52
Bruxellesul recomandă Marii Britanii să iniţieze ieşirea din UE, Londra trage de timp

Consiliul European a comunicat că Marea Britanie trebuie să invoce activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileşte un termen de cel mult doi ani pentru ajungerea la un acord privind condiţiile ieşirii din UE. Londra este îndemnată să emită o notificare oficială privind intenţia de a părăsi UE, scrie Mediafax.

Premierul britanic, David Cameron, şi-a anunţat vineri demisia după înfrângerea în referendum, explicând că succesorul său va avea sarcina de a negocia ieşirea din UE. Cameron a sugerat că va rămâne în funcţie până în octombrie, astfel că negocierile vor începe atunci. Succesorul lui David Cameron ar putea fi rivalul său din partidul conservator Boris Johnson, un politician populist eurosceptic care a fost primar al Londrei.

Însă Marea Britanie este supusă presiunilor liderilor europeni pentru stabilirea unui calendar rapid în sensul ieşirii din Uniunea Europeană.

„Invocarea Articolului 50 este un act formal care trebuie făcut de Guvernul britanic prin înştiinţarea Consiliului European. Londra trebuie să transmită acest mesaj în mod clar, cu intenţia explicită de a declanşa Articolul 50. Se poate face printr-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European sau printr-un comunicat oficial în cadrul unei reuniuni a Consiliului European”, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei comunitare, citat de BBC News online.

Cine este negociatorul UE

Negocierile Uniunii Europene în „divorţul” de Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor fi mediate de Didier Seeuws. Diplomatul belgian a fost numit vineri reprezentantul grupului de lucru al Consiliului de Miniştri, organism în care sunt reprezentate statele membre ale UE au declarat sâmbătă surse comunitare, pentru EFE.

Licenţiat în ştiinţe diplomatice şi în drept european, Didier Seeuws, în vârstă de 51 de ani,  a fost purtător de cuvânt al premierului belgian Guy Verhofstadt şi şef de cabinet al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. 
 
Din 1998 şi până în 2002, a fost consilier în reprezentanţa permanentă a Belgiei pe lângă UE fiind însărcinat cu relaţiile cu Parlamentul European, iar până în 2003, a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Relaţii Externe şi reprezentant permanent al Belgiei pe lângă UE.
 
Petiţie pentru al doilea referendum
 
Aproape 3 milioane de britanici au semnat o petiţie care cere un nou referendum în Marea Britanie. Totuşi, nu este nici un mecanism în Marea Britanie care să declanşeze un nou referendum.
 
Acea petiţie poate – în cel mai bun caz – să declanşeze o nouă dezbatere între parlamentari. Una dintre aspectele cele mai importante legate de petiţie este că cere anularea plebiscitului dacă orice tabără câştigă cu mai puţin de 60%, sau dacă prezenţa la vot este de sub 75%.