PROTESTE COLECTIV. Zeci de mii de oameni în stradă şi după demisia Guvernului FOTO&VIDEO

Zeci de mii de oameni au ieşit din nou, miercuri, în Piaţa Universităţii din Capitală, dar şi la Palatul Parlamentului, pentru a doua zi consecutivă de proteste declanşate de tragedia de la Club Colectiv, din 30 octombrie, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi alte aproximativ 90 sunt în stare critică şi gravă. 

04 nov. 2015, 12:54

Dacă marţi, în prima zi de proteste, în stradă au fost aproximativ 25.000 de oameni, miercuri numărul demonstranţilor a fost aproape dublu, potrivit estimărilor România TV. Alte aproximativ 20.000 de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară, în semn de solidaritate faţă de mişcările de stradă de la Bucureşti.

UPDATE 1.00: Programul de funcţionare al garniturilor de metrou a fost prelungit cu două ore, în noaptea de miercuri spre joi, când în Capitală a avut loc, pentru a doua seară consecutiv, o amplă manifestaţie de protest la care au participat aproximativ 30.000 de persoane.

UPDATE 23.59 Câteva sute de persoane care au mai rămas în Piața Universității din Capitală au plecat spre clubul Colectiv, unde vineri seară a avut loc incendiul în urma căruia au murit 32 de persoane.

UPDATE 23.40 Metrorex a anunaţat că prelungeşte programul până la ora 1.00, pentru ca protestatarii să poată ajunge acasă. Mulţimea a început deja să se risipească, un grup mai mare plecând, ca şi în prima seară de demonstraţie, spre Club Colectiv.

UPDATE 23.10 Un protestatar a fost rănit de o dronă folosită de o televiziune pentru a filma mulţimea de sus. Aceasta nu a mai putut fi controlata, însă, şi a lovit un protestatar, care a suferit mai multe plagi la nivelul feţei. Bărbatul a primit îngrijiri de la medicii de pe o ambulanţă aflată la faţa locului.

UPDATE 23.00 Aproximativ 70.000 de oameni sunt în stradă în toată ţara, potrivit România TV, iar dintre aceştia peste 40.000 sunt în centrul Bucureştiului.

Pe pancarte au scrise mesaje precum: „Eu cred în România”, „The day we give in is the day we die” (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), „Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc”, „Nu mă cumperi cu două demisii”, „România curată, corupţia ucide”, „Jos labele de pe justiţie”, „Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie”.

La acestea se adaugă mesaje împotriva tuturor politicienilor: „Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi”, „Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi”, „Iohannis, atenţie. Ai o singură şansă. Fără securişti, fără mafioţi”, „DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii spun: Rade-i pe toţi”, „Nou partid, nou început”, „Jos mafia politică”, „Pentru crime şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie”, dar şi a Patriarhului Daniel – „Piedone şi Viorel, luaţi-l şi pe Daniel”.

Citeşte şi Cel mai PUTERNIC mesaj de la proteste. Fotografia devenită VIRALĂ în câteva ore

UPDATE Aproximativ 200 de români au protestat şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel, strigând „Diaspora e cu voi”, „Corupţia ucide” şi „Dacă vă schimbaţi între voi, vă duceţi la gunoi”. Zeci de tineri din România şi Republica Moldova au ieşit în stradă şi la Luxembourg, în semn de solidaritate cu manifestaţiile din ţară.

UPDATE 21.00 Pe Facebook un utilizator a scris că în fruntea miilor de oameni care au plecat de la Universitate la Palatul Parlamentului se afla „o brigadă de băieți bine făcuți, înconjurați de mai mulți copii care miros a aurolac, pe care i-au cățărat pe gard și le spun ce să scandeze”. Respectivul utilizator a povestit că aceiaşi copii îmbrânceau lumea şi, dacă cineva le spunea ceva, strigau „am pus cruci la Universitate să nu facă moscheea”, altora le suneau că sunt „reprezentanți ai diasporei”.

UPDATE 20.55 În Piaţa Universităţii s-au împărţit manifestanţilor coli A4 care alcătuiesc „Ziarul Colectiv” şi care conţineaz teste scrise pe Facebook de „oameni care fac ceea ce presa a uitat să facă sau nu vrea să facă”. Primul text aparţine lui Adrian Rugină şi a fost scris în noiembrie 2014. Atât la Universitate, cât şi în Piaţa Constituţiei continuă să vină oameni, iar numărul protestatarilor creşte văzând cu ochii.

UPDATE 20.50 La Parlament protestatarii au scandat „Afară, afară, cu mafia din ţară”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, „Plecaţi cu toţii”, „Dizolvare, dizolvare”, „Singura soluţie, înc-o revoluţie” şi „Păcat, păcat, de sângele vărsat”.

Citeşte şi Apariţie neaşteptată la manifestaţii. Ce a făcut o cunoscută jurnalistă în mijlocul protestatarilor

UPDATE 20,45 Un protestatar a fost luat cu ambulanţa. La această oră numărul protestatarilor depăşeşte 20.000.

UPDATE 20,40 Unii protestatari din Piaţa Constituţiei au escaladat gardul Palatului Parlamentului.Cei care au ajuns în fața Palatului Parlamentului au afișat un banner pe care scrie „De 26 de ani, furați prin rotație”, „Groparii României”.

Ei scandează „Parlament penal”, „Dizolvare”, „Plecați cu toții”, „Demisia”, „Hoții, hoții”.

UPDATE 20.00 În Capitală sunt în acest moment peste 12.000 de protestatari pe străzi. Câteva mii sunt la Universitate, alte câteva mii la Palatul Parlamentului.

UPDATE 19.45 O parte dintre intenţionau să plece către Palatul Cotroceni, după ce marţi seară au protestat la Palatul Victoria, iar miercuri la prânz Guvernul Ponta şi-a anunţat demisia.

Proteste similare au loc şi în mai multe oraşe din ţară.

La Cluj Napoca aproximativ 3000 de oameni au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu protestele de la Bucureşti.

Câteva sute de persoane s-au adunat, miercuri seara, în Piața Victoriei din Timișoara, cerând o schimbare profundă a clasei politice din România, arborând în Balconul Operei un drapel uriaș pe care este inscripționat mesajul „Bunicii în război, părinții în Revoluție, acum e rândul nostru”.

La Sibiu, câteva sute de persoane s-au adunat în Piața Mare, unde au aprins lumânări în memoria victimelor din clubul ”Colectiv” și având pancarte cu mesaje de sprijin față de protestul de la București.

La Bacău, aproximativ 150 de persoane, majoritatea tineri, au participat în Piața Tricolorul din Bacău la o adunare publică organizată de inițiatorii proiectului „Inițiativa băcăuană”, în cursul căreia s-a manifestat împotriva întregii clase politice. Alte câteva mii de oameni au ieşit în stradă la Călăraşi, Piteşti, Botoşani, Buzău, Constanţa sau Braşov.

UPDATE 19.15 Aproximativ 6.000 de oameni sunt deja în Piaţa Universităţii, pentru a doua zi de proteste ce au urmat tragediei din Club Colectiv. Manifestanții au ocupat deja mijlocul bulevardului Nicolae Bălcescu, fluturând un steag imens, circulația rutieră în zonă fiind întreruptă. Protestatarii afișează pancarte pe care se poate citi: „Pentru crimă și hoție, noi vă vrem la pușcărie”, „Jos labele de pe justiție”, dar și mesajul „Iohannis nu uita, țara nu este a ta”.

La fața locului sunt prezenți și reprezentanți ai presei străine. Reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției asigură măsurile de ordine din zonă.

UPDATE 18.45 Aproximativ 2000 de persoane sunt deja în Piaţa Universităţii şi au blocat deja rondul, ocupând carosabilul între fântânile de la facultatea de Arhitectură şi esplanada Teatrului Naţional Bucureşti. Astfel, din Strada Batiştei nu se mai poate circula decât spre Piaţa Romană.

Anunţul privind întâlnirea de miercuri seară, programată începând cu ora 18.00, la fântânile din zona Universităţi, a fost făcut tot pe Facebook.

Iniţiatorii spun că acum bucureştenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni „să ceară un guvern bazat pe oameni specializaţi, nu politici”.

Vă anunţ că ieşirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obţine ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, Nu Politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alţii mai răi sau nu decât proaspeţii demisionaţi. Vrem cu toţii la conducerea acestei ţări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu nisşe foşti securişti şi comunişti care trag cu dintii de scaune şi de bani! Lupta spre normalitate continuă!„, a scris Cătălin Adrian.

VEZI ŞI INCENDIU COLECTIV: Protestele din România, în presa internaţională GALERIE FOTO