Buget de 3,7 miliarde de lei pentru sănătate până în 2020

Sectorul sanitar are prevăzut un buget de 3,763 miliarde de lei pentru perioada 2016-2020, în cadrul proiectului "România competitivă", cei mai mulți bani urmând a fi alocați pentru facilitarea accesului la serviciul de urgență, se arată în documentul de lucru privind sănătatea, ce va fi dezbătut în cadrul sesiunii consultative de miercuri.

20 iul. 2016, 10:12
Buget de 3,7 miliarde de lei pentru sănătate până în 2020

Miercuri se desfășoară cea de a patra dezbatere în cadrul proiectului România Competitivă, având ca temă „Sănătatea”.

Populația României a scăzut în anul 2015 cu 1.520 de persoane ca urmare a decesului copiilor născuți vii, cu vârsta sub un an. În anul 2014, România a pierdut 148.977 de persoane ca urmare a deceselor cauzate de bolile aparatului circulator. Pentru populația României, cei mai mulți ani potențiali de viață pierduți sunt cauzați de decesele premature determinate de bolile cerebro-vasculare, cardiacă ischemică și ciroză hepatică„, se arată la capitolul „Starea de fapt”, din cadrul documentului de lucru ce va fi dezbătut în cadrul acestei sesiuni consultative.

Astfel, ca obiectiv, autoritățile și-au planificat reducerea ratei de mortalitate infantilă de la 7,5 la mie anul trecut, la 6,5 la mie în anul 2020. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și nutriție a mamei și copilului și reducerea riscului de deces matern și infantil s-a prevăzut suma de 742,5 milioane de lei.

Totodată, măsura care vizează reducerea numărului de sarcini nedorite, a incidenței avortului la cerere și a ratei mortalității materne prin avort are nevoie de 357,1 milioane de lei.

Experții își doresc scăderea deceselor cauzate de boli ale aparatului circulator la 55% din total decese până în anul 2020, de la 58,8% în 2014, prin creșterea eficacității și rolului promovării sănătății (buget prevăzut de 310,2 milioane lei) și dezvoltarea serviciilor de asistență comunitară, integrate și comprehensive, destinate în principal populației din mediul rural și grupurilor vulnerabile (buget de 353,1 milioane lei).

Alte măsuri vizează îmbunătățirea accesului populației la servicii de urgență prin consolidarea sistemului integrat
de urgență și continuarea dezvoltării acestuia (buget de 1,908 miliarde lei), creșterea accesului la servicii de calitate de reabilitare (77,9 milioane de lei) și adaptarea cunoștințelor și abilităților personalului medical la schimbările survenite în serviciile de sănătate livrate (14,2 milioane lei).

În cadrul proiectului „România competitivă”, au fost programate o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens în ceea ce privește o creștere economică sustenabilă până în anul 2020.

Potrivit Ministerului Economiei, „România competitivă” are schițate liniile de acțiune pentru următorii patru ani, linii care pot primi în urma consultărilor cu specialiștii din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizații civice, elementele de valoare adaugată și consensul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicați în procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cât mai curând posibil.

Proiectul „România competitivă” este un proiect în lucru, care alături de propunerile reprezentaților Guvernului, ai Băncii Naționale a României și ai Academiei Române, așteaptă contribuțiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea și completarea liniilor de acțiune deja identificate.