Bugetarul român, plătit mai bine ca cel maghiar şi la fel ca cel polonez

Statul român a băgat cărămizi de bani în ultimii ani, mai cu seamă în ultimii doi, în conturile propriilor angajați. Media salarială la stat a depășit pragul de 700 de euro net în acest an, iar funcționarii publici câștigă aproape 900 de euro, nivel similar celui din Polonia și peste cel din Ungaria.

21 sept. 2018, 09:26
Bugetarul român, plătit mai bine ca cel maghiar şi la fel ca cel polonez

Au crescut și salariile din mediul privat, dar mult mai lent, și se află la nivelul de acum 5-9 ani înregistrat în Ungaria și Polonia, potrivit unei analize Profit.ro.

Politica salarială a Guvernelor PSD/ALDE produce efecte nebănuite. Bugetarii români au ajuns să câștige la nivelul celor din Ungaria și Polonia, țări mai dezvoltate economic, potrivit datelor oficiale.

Salariul mediu net din România a ajuns în acest an la 2646 de lei (569 de euro) – media primelor 7 luni – un avans de circa 11% față de media anului trecut. Creșterea e una bună în termeni procentuali, chiar dacă a fost erodată parțial de inflația mai ridicată. Dar adevărata creștere nu vine din economia de piață ci din politica de salarizare a statului. La companii creșterea a fost de puțin peste 9% la 2484 de lei (534 de euro). La stat a crescut cu aproape 18% la 3260 de lei (701 euro).