Bugetul Preşedinţiei, adoptat. BANI pentru hrana PEŞTILOR de la Cotroceni: „Sunt înregistraţi în contabilitate?”

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2016 a fost adoptat, sâmbătă, de Comisiile de buget-finanţe, acesta fiind mai mare faţă de cel din 2015. În buget este inclusă şi suma de 5.000 de lei pentru "hrana animalelor".  Consilierul de la Preşedinţie, prezent la dezbateri, a explicat că este vorba de hrană pentru peştii din lacurile artificiale de la Palatul Cotroceni. Parlamentarii au făcut glume pe seama peştilor. 

12 dec. 2015, 08:03
Bugetul Preşedinţiei, adoptat. BANI pentru hrana PEŞTILOR de la Cotroceni: „Sunt înregistraţi în contabilitate?”

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru anul 2016 va fi de 56,3 milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de anul în curs. În buget este cuprinsă şi suma de 5.000 de lei pentru „hrana animalelor”, în creştere faţă de anul în curs, când au fost alocaţi doar 2.000 de lei pentru acest capitol.

Reprezentantul Preşedinţiei, consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale George Vladimir Duhana, fost întrebat de către parlamentarii din Comisiile de buget, ce animale „a lăsat fostul preşedinte” la Palatul Cotroceni.

Duhan a explicat și că cei 2.000 de lei pentru hrana animalelor sunt destinați pentru peștii din lacurile artificiale din Complexul Cotroceni.

Complexul Cotroceni are un sistem de udat ornamental — un pârâu și patru lacuri, care conțin pești. Hrana respectivă este destinată peștilor din lacurile artificiale ale Complexului Cotroceni. (…) Este vorba de administrarea patrimoniului pe care îl avem acolo, nu este vorba de animale ascunse sau aduse în timpul unui mandat sau altul”, a afirmat consilierul de stat, citat de Agerpres.

În urma răspunsului, parlamentarii au început să glumească pe această temă, întrebându-l pe reprezentantul Palatului Cotroceni dacă peştii „sunt înregistraţi în contabilitate”, altfel nu vor putea fi hrăniţi. „Nu sunt, că nu li se ştie valoarea”, a adăugat, râzând, liberalul Gheorghe Ialomiţianu.

„Trebuie să le faceţi inventar, să-i cântăriţi. Sporul de greutate”, a mai spus acesta.

CITEŞTE ŞI Parlamentarii, în weekend la muncă. Comisiile de buget-finanţe dezbat proiectul de buget

Pe de altă parte, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a fost întrebat şi de ce a scăzut suma alocată pentru deplasările externe, acesta explicând că, în urma rectificării din vară, au primit bani în plus, însă aceştia nu au fost cheltuiţi şi păstraţi pentru anul viitor.

„Este o ajustare a bugetului la realitatea din acest an. (…) Suma alocată deplasărilor externe (în 2015 – n.r.) a fost suficientă doar pentru a acoperi deplasările din primele 6 luni de mandat, adică până la rectificarea din vară. Estimările făcute pentru semestrul II au fost puţin mai mari faţă de suma solicitată. Am luat în calcul exact calendarul din acest an”, a precizat acesta.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost adoptat, de către Comisiile reunite de buget-finanţe, fără amendamente.

Bugetul instituţiei pentru anul 2016 va fi de 56,3 milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de anul în curs, potrivit proiectului Legii bugetului, fiind reduse cheltuielile pentru deplasări externe, însă mărite fondurile pentru salarii, reparaţii ale Palatului Cotroceni şi maşini. Proiectul de buget pe 2015 prevedea, însă, doar 28,2 milioane de lei în faza iniţială, însă fondurile eu crescut pe parcursul anului prin rectificări pozitive.

În proiectul de buget pe 2016 sunt prevăzute creşteri la capitolul cheltuieli de personal, cu 46%, în urma legilor privind majorarea salariilor bugetarilor. În cadrul capitolului de cheltuieli de personal, sunt prevăzute creşteri de peste 50% doar pentru salarii.

Cresc şi cheltuielile de capital, bugetul pentru acest capitol fiind mărit de patru ori, de la 2,6 la 14 milioane de lei. Aici sunt prevăzuţi şi banii pentru construcţii şi reparaţii la Palatul Cotroceni. De altfel, lucrările de consolidare ale Palatului au început încă din 2015. Vor fi, astfel, alocate 7,5 milioane de lei pentru „construcţii”, suma prevăzută pentru anul în curs fiind de doar 617.000 de lei. Bugetul pentru aceste lucrări creşte, astfel, de 11 ori.

Un alt capitol unde sunt prevăzuţi bani în plus este cel al maşinilor şi mijloacelor de transport. Administraţia Prezidenţială va primi, în 2016, 2,7 milioane de lei, de 5 ori mai mult decât în 2015.

Sunt, însă, tăiaţi bani la capitolul bunuri şi servicii, dar şi la capitolul deplasărilor. Astfel, în ceea ce priveşte deplasările interne, vor fi alocaţi 300.000 de lei, la fel ca în 2015, însă bugetul pentru deplasările externe scade, de la 9 milioane de lei, la 8 milioane de lei.