Călin Popescu Tăriceanu: ALDE nu renunţă la moţiunea simplă pe justiţie

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercuri că nu renunță la intenția de a depune o moțiune simplă pe justiție, chiar dacă liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a precizat că PSD nu susține acest demers.

23 mart. 2016, 14:30
Călin Popescu Tăriceanu: ALDE nu renunţă la moţiunea simplă pe justiţie

Am înregistrat acest punct de vedere și sunt neplăcut surprins că este considerat un exercițiu de imagine. Afirmațiile ministrului Justiției potrivit cărora drepturile omului sunt un lux nu pot fi considerate nici lux, nici exercițiu de imagine. Discutăm de lucruri grave, care se referă la modul în care un membru al Guvernului gândește despre acest subiect și modul în care acționează, pentru că și ordonanța de urgență a Guvernului, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, nu face decât să reflecte acest mod de gândire totalitară, propriu regimurilor comuniste sau fasciste„, a afirmat miercuri, la Parlament, Tăriceanu.

El susține că, în prezent, în România au început să fie „grave derapaje democratice”.

Eu, ca liberal, ca membru al Senatului, nu pot să îmi ascund mâhnirea că sunt tratate cu superficialitate aceste lucruri. Nu conștientizăm că stâlpul de apărare a democrației este Parlamentul. S-ar putea ca peste ceva timp cei care spun astfel de lucruri să regrete. Derapajele de la democrație se produc gradual și suntem într-o fază în care în România au început să se petreacă grave derapaje democratice. În sprijinul afirmațiilor mele am să vă aduc punctul de vedere al Asociației Judecătorilor și Magistraților din România și al Asociației Judecătorilor Europeni, care semnalează aceste lucruri exact în același sens ca mine”, a spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a precizat că „societatea civilă, numeroasele ONG-uri care în trecut s-au remarcat prin apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, marii intelectuali ai României sunt complet absenți din această dezbatere”.

Se complac în această situație, se fac că nu o văd, mă așteptam să ia poziție pe aceste chestiuni. La noi, dincolo de gafele pe care le face ministrul Justiției în mod repetat, asistăm la o deteriorare a stării de democrație și un atentat vizibil, din ce în ce mai puternic, la adresa drepturilor și libertăților fundamentale„, a mai declarat Tăriceanu.

PSD nu susține moțiunea simplă pe justiție pe care ALDE intenționează să o depună, a declarat marți liderul social-democraților, Liviu Dragnea.