C.T. Popescu, despre confesiunea lui ROBERT TURCESCU: Sunt uluit de acest DELIR MISTIC

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a calificat drept "stranie, dacă nu aberantă" mărturisirea lui Robert Turcesc legată de faptul că a fost ofiţer sub acoperire, transmite digi24.ro.

22 sept. 2014, 06:06
C.T. Popescu, despre confesiunea lui ROBERT TURCESCU: Sunt uluit de acest DELIR MISTIC

Tot ce pot să analizez e prestația televizată a lui Robert Turcescu pentru că am văzut-o. E cel puțin stranie, dacă nu aberantă. Turcescu, pentru niște păcate pe care nu le cunoaștem, pentru că asta cu ofițer acoperit, da, sigur e o problemă din punct de vedere mediatic, din punct de vedere al meseriei de jurnalist, e o problemă gravă care lovește în cariera de jurnalist a lui Turcescu ca o torpilă. Pentru că am discutat problema pe când eram la Clubul Român de Presă, s-a pus problema ofițerilor acoperiți de presă și e o rezoluție a Clubului acceptată de toți membrii de atunci prin care hotăram, făceam o recomandare tuturor jurnaliștilor să nu aibă această calitate de ofițer sub acoperire, practicând în același timp meseria de jurnalist”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

El a amintit că Robert Turcescu „a negat cu vehemență” faptul că a fost locotenent-colonel. „Ne amintim povestea cu Oprea și cu acele liste de avansări, acum se află în fața unei minciuni stridente pe care atunci a produs-o„, a menționat jurnalistul.

Sunt uluit de acest delir mistic pe care l-a afișat în seara asta. Nu înțeleg termenii pe care i-a folosit, în legătură cu ce? Impresia e că cel puțin să fi omorât pe cineva ca să folosești genul ăsta de termeni dostoievskieni în mizerie, din ăștia cu eliberare, cu uitați-vă în adâncul vostru„, a mai spus Cristian Tudor Popescu, senior editor al ziarului Gândul.info, care a continuat că nu înțelege termenii folosiți de Robert Turcescu privind judecata.

„Pentru asta trebuie să existe o reclamație din partea respectivului serviciu. Trebuie cineva să se declare parte dăunată în treaba asta. E treabă lungă, nu cred că vom asista la așa ceva. Deci, deocamdată nu există nimic de alura misticoidă a lui Turcescu în legătură cu Dumnezeu și alte lucruri de soiul ăsta”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Robert Turcescu, ofiţer acoperit: Documentele sunt reale. Eu le-am scris. Am fost lt.-colonel sub acoperire

Jurnalistul crede că Robert Turcescz „nu a facut asta dintr-o revelație produsă ieri noapte, din moment ce asta datează de atâția ani, nu a simţit nicio nevoie şi nu a avut nicio ezitare să fie extrem de vocal la TV în diverse situații”.

„Și dacă e ofițer acoperit, ce? Simplul fapt că ești ofițer acoperit al unui serviviu de informații într-o țară democratică a UE constituie ceva de rău? Că un delict nu constat în niciun caz”, a punctat senior editorul ziarului Gându.info.

În continuare, Cristian Tudor Popescu a spus că trebuie mai multe lămururi din partea lui Robert Turcescu. „El trebuia să explice telespesctatorilor, iată eu ce am a vă spune, voi sunteți judecătorii mei. Ori acum a fost ceva de genul: nu vorbesc decât în fața Marii Adunări Naționale”, a explicat Cristian Tudor Popescu, care a subliniat că deontologia presei nu acceptă ca un jurnalist să fie ofițer acoperit.

Acesta a mai spus că poate să facă o paralelă cu momentul în care s-a aflat că Victor Ponta a plagiat teza de doctorat. „Vreau să văd dacă e așa, vreau să văd respectiva lucrare, nu mă pronunț. Și dimineață la aeroport am văzut atitudinea lui Victor Ponta”, a subliniat el.

„Nu știu cât de vinovat e Turcescu, ce a făcut, pentru ce se pocăieste, se spovedește, mărturisește în felul ăsta. Parcă e un pastor de prin Noua Anglie”, a continuat el.

Cristian Tudor Popescu a mai spus că acum pare a fi „o redemonizare a serviciilor secrete la 25 de ani după Ceaușescu, al cărui lider este domnul Băsescu în acest moment. Ca să venim la o chestiune serioasă, deci lansând această temă a ofițerului acoperit printre candidații la președinție, Traian Băsescu a făcut un lucru incredibil pentru mine, nu aș fi crezut așa ceva să mă pici cu ceară„.

El a afirmat că șeful statului „nu a avut nicio ezitare să înceapă un proces de redemonizare a actualelor servicii secrete”. „Nu aș fi crezut că Traian Băsescu se apucă acum, după ce a reformat SRI și SIE, se apucă să le redemonizeze în campanie electorală, pentru ce?”, a menționat el.

„Ce a făcut Robert în seara asta, prin apariția de la televizor nu se încadrează de bine în nimic. Nici în ce a fost și nici în ce va fi”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Robert Turcescu a confirmat, la B1 TV, că postarea apărută duminică pe blogul său precum că a fost ofiter acoperit. El a mai spus că „mărturisirea” este scrisa de el, ca documentele sunt reale si ca acum se simte eliberat si fericit. Ministerul Apărării Naţionale sau o altă instituţie abilitată nu au confirmat sau infirmat „spovedania” lui Robert Turcescu.

Este vorba despre o marturisire publica, la care inca reflectez. Sunt dispus oricand voi fi chemat in fata judecatorului sa dispun de aceste documente si sa spun ce stiu despre aceste documente. (…) Sunt documente reale, le am in casa mea. Eu nu vreau sa fac o discutie acum daca documentele sunt reale sau nu, daca au existat in ce context, cum s-au facut pentru ca nu suntem la o judecata publica.


Nu am trait o eliberare mai mare, o sarbatoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase in sufletul meu decat astazi dupa ce m-am eliberat de povara asta. Intr-un fel sau altul mi-am dat seama ca e necinstit, ca nu pot sa va mai mint, ca trebuie sa marturisesc. Eu nu mai pot sa traiesc asa. Astazi va spun, din moment in care m-am decis sa public aceste documente, da eu le-am pus acolo mi le acum si sunt ale mele”, a spus Robert Turcescu.

Jurnalistul a mai spus că de luni nu va mai avea emisiune la postul B1TV. „Nu stiu daca se numeste retragere din presa, stiu ca, in contextul actual, pana cand un judecator va spune daca am gresit sau ba, nu mai am taria de a ma afisa public. Nu mai puteam veni in fata voastra vorbind despre ofiterul acoperit care candideaza la presedintie si eu sa ma simt asa in interiorul meu. Nu stiu de ce am stat atat, pentru ca acum a venit momentul, asa a vrut cel de sus. Sfarsitul nu este aici. Sunt convins ca in continuare fiecare in patratica lui avem lucruri de spus, de aratat lumii. Eu sunt ziarist. Un ziarist are menirea sa prezinta lucrurile asa cum sunt, vreau sa incerc sa nu mai calc pe alaturi„, a mai spus Turcescu.

Robert Turcescu a refuzat sa raspunda la intrebarile referitoare la provenienta documentelor.

Anterior, în cursul zilei de duminică, pe blogul jurnalistului Robert Turcescu a aparut o postare intitulata „Marturisire si spovedanie”, in care acesta scrie ca a fost lt.-colonel sub acoperire. Jurnalistul ataşase şi mai multe documente, precum livretul militar, state de plată.

Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos citeva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intimpla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sint pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor”, este ultimul mesaj postat pe blogul jurnalistului Robert Turcescu.