CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfânt sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar. 

04 iul. 2015, 04:18
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfânt sărbătorim astăzi

SĂRBĂTORI RELIGIOASE

Ortodoxe 
Sf. Ier. Andrei, arhiepiscopul Cretei; Sf. Cuv. Marta

Greco-catolice 
Sf. aep. Andrei Cretanul

Romano-catolice 
Sf. Elisabeta a Portugaliei; Ff. Piergiorgio Frassati; Maria Crocifissa Curcio, călug.

Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cretei, pomenit în calendarul creștin ortodox la 4 iulie, s-a născut la Damasc în jurul anului 660.

Aflat la Ierusalim pentru a se închine la Mormântul Domnului, a fost remarcat de patriarhul Teodor al Ierusalimului. Acesta l-a tuns în monahism, l-a hirotonisit diacon și luându-l ca ucenic l-a așezat ca secretar al patriarhiei.

Sfântul Andrei a fost trimis, în 680, la Constantinopol, pentru a participa la Sinodul al VI-lea Ecumenic, care condamnase, în 681, erezia monotelită (monoteliții susțineau că în persoana Mântuitorului Hristos există numai voința dumnezeiască, nu și cea omenească).

După terminarea sinodului, a fost oprit ca diacon la patriarhia din Constantinopol. În preajma anului 712, a fost ales arhiepiscop al Gortynei, capitala insulei Creta din Marea Mediterană. De aici, numele sub care e cunoscut și acum: Cretanul sau Criteanul.

Este autorul a numeroase cărți de învățătură creștină, precum și a unor imnuri religioase, dintre acestea cel mai important este ”Canonul cel Mare”, lucrare monumentală, recapitulare a istoriei căderii umane și a ridicării prin pocăință, care se cântă în săptămâna a cincea a Postului Mare.

A trecut la Domnul în anul 740, în orașul Ieriso de lângă Militene, capitala insulei Lesbos, pe când se întorcea dintr-o călătorie făcută la Constantinopol.