CALENDAR ORTODOX 2017: Azi se dă de pomană pentru morţi şi nu se munceşte până la prânz

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

14 iun. 2017, 02:50
CALENDAR ORTODOX 2017: Azi se dă de pomană pentru morţi şi nu se munceşte până la prânz

Ortodoxe 
Sf. Proroc Elisei; Sf. Ier. Metodie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice 
Sf. pf. Eliseu; Sf. aep. Metodie

Romano-catolice 
Ss. Valeriu și Rufin, m.; Elizeu, profet

Sfântul Proroc Elisei, pomenit în calendarul creștin ortodox la 14 iunie, a fost urmașul Sfântului Proroc Ilie. Era fiul lui Șafat din cetatea Abel-Mehola.

După ce Elisei a ajuns la vârsta desăvârșit, își petrecea viața sa în curăție, pentru a fi mai plăcut lui Dumnezeu. A fost chemat la prorocie în timp ce își ara pământul cu douăsprezece perechi de boi, iar Sfântul Proroc Ilie era la Horeb, vorbind cu Dumnezeu. Atunci a primit Ilie porunca de a-l face proroc în locul său pe Elisei.

Sfântul Ilie, venind, a găsit pe Elisei arând, și, punând cojocul său pe dânsul, i-a spus voia Domnului, adică să fie proroc în locul său. Deci, i-a poruncit să meargă după dânsul. Și Elisei, lăsând îndată toate, a urmat cu osârdie Sfântului Ilie, prorocul lui Dumnezeu.

Sfântul Elisei l-a însoțit pe Sfântul Ilie la Iordan când acesta a fost ridicat la cer într-un car de foc. Înainte de ridicarea la cer a Sfântului Ilie, Sfântul Elisei i-a cerut ca „Duhul care este în tine să fie îndoit în mine” (4 Reg. 2, 9).

Luând cojocul Sfântului Ilie, căzută în urma carului de foc, Sfântul Proroc Elisei moștenește și puterea acestuia, lucru dovedit de multele și marile minuni pe care le-a făcut. Asemenea Prorocului Ilie, Prorocul Elisei a încercat să întoarcă poporul către adevăratul Dumnezeu și a luptat împotriva idolatriei pe care evreii au adoptat-o de la popoarele vecine. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)

În tradiția populară, pe 14 iunie, e Aliseul grâului. Așa i se spune în folclor zilei Sfântului Proroc Elisei. El are grijă de lanurile de grâu și de sporul lor. De aceea, e bine ca în această zi să se dea de pomană pentru morți și să nu se lucreze decât până la amiază. Altminteri, grindina va distruge recoltele, ielele își vor face mendrele, bobul de grâu va fi sec, va face tăciune, se vor măna viile și se vor îmbolnăvi vitele. Nu ai voie să muncești, ca să nu ai parte de furtuni, de grindină și de trăsnete, ca să ai parte de recolte bogate de grâu. Sfântul Elisei ține și bolile, pagubele și toate relele de cei care îl respectă cum se cuvine. Se mai spune că cine ține această zi nu va fi mușcat de șarpe, nu va orbi și va avea copii sănătoși.