CALENDAR ORTODOX 2018: Se sărbătoreşte o mare sfântă. Mii de românce îi poartă numele. LA MULŢI ANI!

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an. Luni este sărbătorită Sfânta Livia.

24 iun. 2018, 10:53
CALENDAR ORTODOX 2018: Se sărbătoreşte o mare sfântă. Mii de românce îi poartă numele. LA MULŢI ANI!

SĂRBĂTORI RELIGIOASE 25 IUNIE 2018:

Ortodoxe

Sf. Mare Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie şi fraţii săi; Sf. Mc. Livia 

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Febronia

Romano-catolice
Duminica a 12-a de peste an
Sf. Wilhelm, abate

Sfânta Mare Muceniţă Fevronia este pomenită în calendarul creştin ortodox la 25 iunie.

A trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). La vârsta de 20 de ani se afla într-o mănăstire din Mesopotamia, în care a rămas până când, în vremea persecuţiilor împotriva creştinilor, a fost scoasă de către cei trimişi de împărat pentru a desfiinţa creştinismul din acea regiune.

Sfânta Muceniţă a mărturisit fără teamă, înaintea autorităţilor, că este creştină. Pentru a apostazia a fost supusă unor chinuri cumplite. În cel din urmă, a primit moarte martirică, prin tăierea capului, iar trupul ei a fost dus la mănăstire.

Martori la tortura la care a fost supusă Sfânta Fevronia, a fost bătută şi arsă, iar trupul său a fost strujit cu piepteni de fier, i-au fost tăiate mâinile şi picioarele, cei doi comandanţi ai corpului de oaste trimis să-i prindă şi să-i omoare pe creştini, Lisimah şi Prim, au crezut în Hristos şi s-au botezat. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)