Campania pentru Cuminţenia Pământului ar putea fi prelungită, anunţă Cioloş.Proprietarii vor ca tranzacţia să se încheie până în martie

Campania pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului" ar putea fi prelungită, a anunţat premierul Dacian Cioloş, în ultimele zile fiind trimise peste 20.000 de sms-uri, iar, în total, peste 100.000 de români au donat peste 1 milion de euro. Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru News.ro că proprietarii speră ca tranzacţia să se încheie aşa cum au convenit cu Guvernul în luna martie, iar dacă s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie să fie ”rezonabil” şi să nu depăşească sfârşitul anului.

30 sept. 2016, 14:41
Campania pentru Cuminţenia Pământului ar putea fi prelungită, anunţă Cioloş.Proprietarii vor ca tranzacţia să se încheie până în martie

Într-un mesaj video publicat vineri pe site-ul guvernului, premierul spune că procesul de subscripţie ar putea fi prelungit, având în vedere că este pentru prima oară în România când în doar patru luni şi jumătate s-a strâns o astfel de sumă importantă pentru un proiect cu valoare culturală. Dacian Cioloş a spus că Guvernul va oferi detalii legate de prelungirea campaniei de achiziţie publică în zilele următoare.

„Doresc să le mulţumesc celor peste 100.000 de români care au participat la subscripţia publică. În patru luni şi jumătate s-a strâns peste un milion de euro în acest proces. Cred că este pentru prima oară în România când o sumă atât de importantă este strânsă într-o perioadă atât de scurtă pentru un proiect cu valoare culturală. Doresc să le mulţumesc în primul rând liderilor de opinie, ziariştilor, sportivilor, artiştilor, tinerilor care s-a implicat în mod pro-activ în acest proces. (…) Totodată vreau să le mulţumesc românilor din diaspora care au participat în mod activ şi au dovedit că rădăcinile nu se uită şi că au înţeles foarte bine valoarea acestui proiect, dincolo de achiziţionare”, a spus şeful Executivului.

Premierul a spus că doar în ultimele zile au fost trimise peste 20.000 de sms-uri pentru achiziţie, iar toate acestea arată că proiectul este un succes, scrie Mediafax. 

„In principiu, prelungirea campaniei este un act unilateral al Guvernului. Proprietarii isi doresc in continuare sa se incheie tranzactia si asteapta sa semneze contractele”, a spus Bogdan Gravbowski, dupa ce prim-ministrul Dacian Ciolos a precizat ca este posibil ca statul roman sa prelungeasa subscriptia nationala pentru „Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi.

In ceea ce priveste propunerea unei alte date la care sa fie achitata suma de 11 milioane de euro, la care proprietarii si Guvernul, prin Ministerul Culturii, au convenit in luna martie, el spune ca termenul ar trebui sa fie unul „rezonabil”.

„Daca se pune problema unei prelungiri a datei de incheiere a contractului si de plata a pretului, ar trebui ca termenul sa fie unul rezonabil. Cateva saptamani, poate, dar sa nu depaseasca sfarsitul acestui an”, a completat avocatul.

Avram Iancu donează un premiu pentru Cuminţenia Pământului

Bibliotecarul Avram Iancu, recunoscut pentru perfomanța de a traversa înot Canalul Mânecii fără să poarte un costum de neopren, a fost premiat vineri de Consiliul Județean (CJ) cu o Diplomă de Excelență, înotătorul anunțând, cu această ocazie, că va dona cei 1.000 de lei primiți pentru campania națională „Cumințenia pământului”.

„Am primit un premiu în bani în valoare de 1.000 de lei, pe care cu mare drag îl voi dona în cadrul campaniei ‘Cumințenia pământului’. Eu cred cu tărie în unitatea și prosperitatea poporului român, care are o identitate deosebită. Noi nu trebuie să ne clădim o identitate, trebuie doar să ne-o reamintim, să o redescoperim, să redescoperim acel ADN românesc. Constantin Brâncuși face parte din această identitate națională și cu mare drag donez această sumă de bani”, a declarat Avram Iancu, citat de Agerpres. 

Dacian Cioloş a donat de două ori prin SMS pentru „Cuminţenia pământului” a lui Brâncuşi FOTO

Premierul Dacian Cioloș a transmis, luni, două SMS-uri de donație în cadrul campaniei lansate de Ministerul Culturii în completare la acțiunile inițiate în vederea strângerii de fonduri pentru achiziția de către statul român a operei „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi. Detalii, aici. 

CITEŞTE ŞI Cioloş, despre campania pentru „Cuminţenia Pământului”: A dona nu e o obligaţie, ci o chestiune de asumare