CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Muşcătura lui Suarez, comentată de Holyfield. ŞTIRILE ZILEI

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Selecţionerul Italiei, Cesare Prandelli, şi preşedintele Federaţiei italiene de fotbal (FIGC), Giancarlo Abate, şi-au anunţat demisia după eliminarea 'squadrei azzurra' de la Cupa Mondială 2014, dar ştirea zilei rămâne gestul incredibil al lui Suarez. 

25 iun. 2014, 08:40
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Muşcătura lui Suarez, comentată de Holyfield. ŞTIRILE ZILEI

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Legendarul boxer american Evander Holyfield, fost campion mondial la categoria grea, s-a amuzat pe seama incidentului în cursul căruia atacantul uruguayan Luis Suarez l-a muşcat de umăr pe fundaşul italian Giorgio Chiellini, într-o partidă disputată marţi în Grupa C a Cupei Mondiale de fotbal.

Holyfield a fost la rândul său victima unui incident asemănător în 1997, când a fost muşcat de adversarul său, Mike Tyson, care i-a smuls cu dinţii o bucată din ureche în cursul unui meci, ‘Iron Mike’ fiind descalificat în urma gestului său.

‘Bănuiesc că orice parte a corpului este bună de mâncat’, a scris ironic Holyfield într-un mesaj postat pe Twitter, referindu-se la incidentul din timpul partidei Uruguay – Iitalia (1-0).

Luis Suarez, care nu se află la primul incident de acest gen, riscă să-şi încheie prematur participarea la Cupa Mondială, în cazul în care va fi suspendat de FIFA, care a deschis o procedură disciplinară împotriva atacantului uruguayan.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Pentru Oscar Tabarez, selecţionerul echipei Uruguayului, calificată in extremis în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia după victoria în faţa Italiei (1-0), marţi la Natal, în Grupa D, senzaţia pe care a trăit-o a fost ‘ca şi cum i-ar fi explodat pieptul’.

‘Am încercat să facem multe eforturi în acest meci, am schimbat un pic maniera de a ne poziţiona, am fost foarte atenţi la calităţile Italiei şi la mijlocul terenului unde Pirlo este fundamental, precum şi la atacanţii lor pe care trebuia să-i controlăm. Acest grup a ştiut să se adapteze. Meciul a fost atât de dificil pe cât ne aşteptam. Este un rezultat la care nici nu puteam visa în urmă cu câteva zile şi de aceea trebuie să-l savurăm. Mâine (miercuri) ne vom gândi la optimile de finală, la Columbia’, a precizat Tabarez.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, Jerome Valcke, consideră că Brazilia ‘este pe cale să câştige pariul’ privind organizarea Cupei Mondiale 2014, în ciuda numeroaselor probleme şi întârzieri cu care s-a confruntat până la startul competiţiei.

‘Este, cu sinceritate, un turneu care va rămâne în istoria organizării Cupelor Mondiale de către FIFA, care va rămâne în istorie pentru fanii care au venit aici, pentru că trăiesc ceva excepţional’, a declarat numărul 2 în cadrul FIFA pentru postul de radio Europa 1.

‘Global, totul decurge extraordinar de bine, cu un nivel al fotbalului care este unic, excepţional’, a adăugat Valcke.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Selecţionerul Italiei, Cesare Prandelli, şi preşedintele Federaţiei italiene de fotbal (FIGC), Giancarlo Abate, şi-au anunţat demisia după eliminarea ‘squadrei azzurra’ de la Cupa Mondială 2014, în urma înfrângerii suferite în faţa Uruguayului (0-1), marţi la Natal, într-o partidă din cadrul Grupei D a competiţiei. ‘Proiectul tehnic era responsabilitatea mea şi, cum el a eşuat, am anunţat federaţia că îmi voi prezenta demisia’, a declarat Prandelli.

‘Nu am avut nici măcar o singură ocazie, probabil pentru că echipa este limitată tehnic sau nu este bine structurată. Este responsabilitatea mea, proiectul tehnic nu a funcţionat şi îmi asum, deci, întreaga responsabilitate’, a adăugat selecţionerul italian.

Prandelli s-a plâns, de asemenea, de ambianţa în care a lucrat după ce şi-a prelungit contractul cu federaţia până în 2016, chiar înaintea Mondialului brazilian. ‘După ce mi-am prelungit contractul, ceva s-a schimbat. Nu ştiu de ce, dar am fost consideraţi ca un partid’, a adăugat el.

Preşedintele Federaţiei italiene de fotbal şi-a anunţat la rândul său ‘demisia irevocabilă’ imediat după finalul partidei cu Uruguayul. ‘Am convocat Consiliul federal, în care îmi voi prezenta demisia irevocabilă. Această decizie a fost luată înaintea Cupei Mondiale’, a spus Giancarlo Abete, care şi-a exprimat, în schimb, speranţa că ‘Prandelli va reveni asupra demisiei’.

Pentru naţionala Italiei, campioana mondială din 2006, aceasta este a doua eliminare consecutivă în faza grupelor Cupei Mondiale, după cea suferită în 2010, în Africa de Sud, contraperformanţă cu care ‘azzuri’ nu s-au mai confruntat din perioada 1962-1966.

Conform presei Italiei, printre posibilii succesori ai lui Cesare Prandelli la cârma naţionalei Italiei se numără Roberto Mancini, Luciano Spaletti şi Massimiliano Alegri.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Clasamentul golgheterilor după meciurile desfăşurate marţi la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia (12 iunie – 13 iulie):

4 goluri: Neymar (Brazilia)

3 goluri: Thomas Mueller (Germania), Robin van Persie (Olanda), Arjen Robben (Olanda), Karim Bezema (Franţa), Enner Valencia (Ecuador), James Rodríguez (Columbia)

2 goluri: Tim Cahill (Australia), Mario Mandzukic (Croaţia), Luis Suarez (Uruguay), Lionel Messi (Argentina), Andre Ayew (Ghana), Clint Dempsey (SUA), Memphis Depay (Olanda), Ivan Perisic (Croaţia), Wilfried Bony (Cote d’Ivoire), Gervinho (Cote d’Ivoire), Jackson Martinez (Columbia)

1 gol: Oscar (Brazilia), Fred (Brazilia), Fernandinho (Brazilia), Oribe Peralta (Mexic), Rafael Marquez (Mexic), Andres Guardado (Mexic), Javier Hernandez (Mexic),Xabi Alonso (Spania), David Villa (Spania), Fernando Torres (Spania), Juan Mata (Spania), Stefan De Vrij (Olanda), Leroy Fer (Olanda), Alexis Sanchez (Chile), Jorge Valdivia (Chile), Jean Beausejour (Chile), Eduardo Vargas (Chile), Charles Aranguiz (Chile), Pablo Armero (Columbia), Teófilo Gutiérrez (Columbia), Juan Quintero (Columbia), Juan Cuadrado (Columbia), Edinson Cavani (Uruguay), Diego Godin (Uruguay), Joel Campbell (Costa Rica), Oscar Duarte (Costa Rica), Marcos Urena (Costa Rica), Bryan Ruiz (Costa Rica), Claudio Marchisio (Italia), Mario Balotelli (Italia), Daniel Sturridge (Anglia), Wayne Rooney (Anglia), Keisuke Honda (Japonia), Shinji Okazaki (Japonia), Admir Mehmedi (Elveţia), Haris Seferovic (Elveţia), Blerim Dzemaili (Elveţia), Granit Xhaka (Elveţia), Vedad Ibisevic (Bosnia-Herţegovina), Mats Hummels (Germania), Mario Goetze (Germania), Miroslav Klose (Germania), John Brooks (SUA), Jermaine Jones (SUA), Sofiane Feghouli (Algeria), Marouane Fellaini (Belgia), Dries Mertens (Belgia), Divock Origi (Belgia), Lee Keun-ho (Coreea de Sud), Aleksandr Kerjakov (Rusia), Mile Jedinak (Australia), Ivica Olic (Croaţia), Olivier Giroud (Franţa), Blaise Matuidi (Franţa), Mathieu Valbuena (Franţa), Moussa Sissoko (Franţa), Carlo Costly (Honduras), Asamoah Gyan (Ghana), Peter Odemwingie (Nigeria), Islam Slimani (Algeria), Rafik Halliche (Algeria), Abdelmoumene Djabou (Algeria), Yacine Brahimi (Algeria), Son Heung-min (Coreea de Sud), Koo Ja-cheol (Coreea de Sud), Nani (Portugalia), Silvestre Varela (Portugalia), Joel Matip (Camerun), Andreas Samaris (Grecia), Georgios Samaras (Grecia)

autogoluri: Marcelo (Brazilia), pentru Croaţia; Noel Valladares (Honduras), pentru Franţa; Sead Kolasinac (Bosnia), pentru Argentina

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014:  Ştiri pe scurt

Canalul public de televiziune NOS şi-a conceput platoul pentru comentariile legate de Mondialul de fotbal din Brazilia ca pe un salon care găzduieşte o reuniune între prieteni, obişnuit: canapele, mese joase, bibliotecă, fotografii de jucători înrămate şi… un teckel numit Messi, de 4 ani, căţel devenit rapid mascota telespectatorilor! Prezent în fiecare zi la emisiunea ‘Studio Brasil’, Messi se plimbă de la un capăt al altuia al platoului şi se joacă, fără discriminare, cu toţi invitaţii, distrăgând câteodată experţii în fotbal de la discuţiile savante privind meciul ce urmează sau care tocmai s-a încheiat. Aparţinând unui angajat al NOS şi numit astfel cu trimitere la starul argentinian, câinele are propria sa pagină Facebook, ‘animată’ de peste 12.000 de ori. Aici sunt publicate fotografii pe care invitaţii, în general celebrităţi olandeze, le-au făcut cu Messi. Numeroase articole din ziare i-au fost chiar consacrate în Olanda. Potrivit unuia dintre realizatorii de bază ai emisiunii, Hugo Borst, Messi primeşte în fiecare zi mâncare trimisă de telespectatori.

x

All England Club a decretat Wimbledon zonă fără fotbal şi refuză să retransmită meciurile Cupei Mondiale pe ecrane uriaşe. Ultima dată când a fost difuzat fotbal la Wimbledon a fost în 1996, de la Euro disputat în Anglia. ‘De atunci, am fost foarte consecvenţi’, a afirmat un purtător de cuvânt. 

x

Tinerii şi suporterii de fotbal nu sunt singurii care au cedat farmecului lui Lionel Messi, omul care a trimis Argentina în optimile de finală ale Mondialului, practic de unul singur. Astfel, belarusa Victoria Azarenka, dublă câştigătoare a Openului Australiei la tenis, îl găseşte ‘mignon’. ‘Sunt suporteră a Argentinei de trei Cupe Mondiale. Există chiar şi fotografii ale mele cu tricoul argentinian, în 2000, cred. Îl iubesc pe Messi. Cred că este unul dintre cei mai mari jucători din toate timpurile. Este atât de micuţ, mignon’, a explicat jucătoarea din Belarus la Wimbledon. 

x

‘Sunt trist. Toată lumea în Spania este tristă pentru ceea ce s-a petrecut la Cupa Mondială’, afirmă Rafael Nadal, nr. 1 mondial al tenisului masculin, la Wimbledon. ‘Dar mentalitatea mea şi motivarea mea vor fi mereu la vârf pentru a juca la Wimbledon’, a adăugat Nadal, care nu pare deloc marcat de eliminarea din primul tur a campionilor mondiali en titre. 

x

Britanicul Andy Murray, deţinătorul titlului la Wimbledon, este îndrăgostit cu adevărat de Cupa Mondială. ‘Îmi dă ceva de făcut în fiecare seară. Şi, în plus, nu mai trebuie să ascult pe toată lumea vorbind despre meciurile mele la Wimbledon’, a explicat scoţianul, reacţionând printr-un ‘wow’ la remarca potrivit căreia poartă de acum speranţele unui întreg popor după eliminarea Angliei. 

x

‘Dacă vrem să mergem departe în această competiţie, avem nevoie de multă energie. Când te afli pe banca de rezerve poate deveni frustrant. Dar se poate transforma această situaţie într-o motivare suplimentară’. Lecţia a fost administrată de fundaşul belgian Daniel Van Buyten. Intrat în minutul 57, Origi a marcat golul victoriei în faţa Rusiei (1-0). În partida cu Algeria, a fost rândul altor rezerve, Fellaini şi Mertens, să realizeze victoria Belgiei (2-1). Rezultat: belgienii sunt în optimile de finală graţie rezervelor sale!

x

‘Meciul cu Anglia este foarte complex. Patria fotbalului nu poate părăsi Mondialul fără să obţină un punct. Va fi dificil şi chiar dur’, a afirmat selecţionerul Costa Rica, Jorge Luis Pinto, înaintea meciului cu Anglia, deja eliminată, după două înfrângeri. Astfel că, poate şi datorită prudenţei central-americanilor, calificaţi deja, după 2 victorii, cu Uruguay şi Italia, dar şi ambiţiei englezilor, scorul a fost 0-0, iar inventatorii jocului modern pleacă acasă cu această consolare minimă. 

x

În vreme ce Uruguayul întâlnea Italia, marţi, la Belo Horizonte, obţinând o calificare in extremis, cu 1-0, Banca Republicii a lansat ‘Protocolul Celeste’, un scurt metraj de science-fiction pentru promovarea candidaturii ţării la organizarea Mondialului-2030. Cu o durată de 10 minute, filmul retrasează marile date de istorie, de la crearea Republicii până la titlurile obţinute de Celeste, trecând prin furtul medaliei lui Obdulio Varela, legendarul căpitan al selecţionatei şi principal artizan al victoriei la Mondialul-50, în faţa Braziliei, pe Maracana (2-1). 

x

Valon Behrami contează pe orgoliul atacanţilor francezi pentru a evita o victorie a Ecuadorului, care ar condamna echipa Elveţiei, oricare ar fi rezultatul său contra Hondurasului. O manieră de a susţine Franţa, învingătoare cu 5-2, vinerea trecută, în faţa elveţienilor. ‘După tot ce s-a întâmplat data trecută, este un pic cam greu (să susţii Franţa), a lansat, râzând, mijlocaşul. Dar sper că Benzema şi Giroud vor dori să marcheze, pentru clasamentul golgheterilor!’