Cât de des ar trebui, de fapt, să ne spălăm pe cap

Parul este una dintre partile importante ale imaginii noastre si de aceea este deosebit de important sa invatam cum sa avem grija de aceasta podoaba, insa atunci cand vine vorba despre cum este mai bine sa ne ingrijim parul, opiniile difera, de cele mai multe ori. Chiar si atunci cand vine vorba despre intrebari fundamentale, precum de ce trebuie sa ne spalam cu sampon si cat de des trebuie sa ne spalam pe cap, oamenii sunt adesea confuzi. Iata cateva sfaturi care pot clarifica aceasta situatie.

10 mart. 2016, 13:49
Cât de des ar trebui, de fapt, să ne spălăm pe cap

Samponul a inceput sa fie utilizat la scara larga abia in secolul XX, iar momentul in care acest produs de ingrijre corporala a fost introdus in rutina de ingrijre a coincis cu lansarea strategiilor de marketing pentru promovarea acestora. In cadrul primelor mesaje publicitare la produsele de ingrijire corporala, samponul era indicat spre a fi folosit de catre femei cu o frecventa de doua ori pe luna.

Dar de ce avem nevoie de sampon, pana la urma, si cat de des trebuie sa folosim astfel de produse de ingrijre?

Pentru a incepe cu inceputul trebuie mentionat ca parul nostru devine uleios din cauza acumularii de sebum, produs de glandele sebacee care sunt prezente aproape pe toata suprafata corpului, cu exceptia palmelor si a talpilor. Acumularea de sebum faciliteaza acumularea de praf si mizerie din mediul inconjurator, asa incat pentru a raspunde la una dintre intrebarile fundamentale de mai sus – este clar de ce avem neoie de sampon: pentru a indeparta atat murdaria, cat si stratul uleios al parului.

In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare, frecventa curatarii parului cu sampon depinde de tipul de par pe care il avem.

Parul drept permite raspandirea uleiului acumulat la radacina firului de par, in timp ce in cazul tipurilor de par ondulat si cret, sebumul capilar se intinde mai greu pe firul de par pana la varf. Prin urmare, este recomandat ca persoanele care au parul lins sa se spele pe cap mai des decat cele care au parul ondulat sau cret. In cel din urma caz poate fi vorba de minim 3 zile, iar o frecventa mai mare este de evitat daca dorim sa prevenim deteriorarea si ruperea firelor de par.

“Cel mai bun indicator al frecventei curatarii parului cu sampon este excesul de sebum, asa incat fiecare persoana isi poate stabili un program cu care se simte confortabil si care variaza, de regula, intre 2 si 3 spalari pe saptamana,” declara hairstilistul Scott Cornwall.

De asemenea, este important de precizat ca in cazul persoanelor cu par care obisnuiesc sa isi spele zilnic parul, este necesara folosirea balsamului de par 4 zile din 5 pentru a preveni deteriorarea firelor de par. In cazul persoanelor cu parul ondulat sau cret insa, balsamul este indicat numai 1 data sau de 2 ori pe saptamana, adauga stilistul, potrivit hotnews.ro.