Cătălin Cherecheş, din arest la primărie şi retur: Depun cu onoare şi cu demnitate jurământul. După jurământ, a fost suspendat

Cătălin Cherecheș, primarul ales al municipiului Baia Mare, a părăsit luni arestul pentru a depune jurământul, în sala Europa a Primăriei Baia Mare. După ceremonie, Cătălin Cherecheş s-a întors în arest, unde a ajuns într-un dosar de corupţie. Prefectul a semnat apoi ordinul de suspendare a primarului arestat pentru corupţie, până la o decizie a instanţei în dosarul său.

18 iul. 2016, 06:55

UPDATE Cătălin Cherecheş a fost suspendat din funcţia de primar al municpiului Baia Mare imediat după depunerea jurământului, informează România TV.

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a emis luni, 18 iulie, Ordinul nr. 337 prin care constată suspendarea de drept a mandatului de primar al Municipiului Baia Mare a domnului Cătălin Cherecheș, ca urmare a menținerii măsurii arestării preventive prin Încheierea Penală nr. 56/ CP/ 16.06.2016 a Tribunalului Maramureș, rămasă definitivă prin Încheierea Penală nr. 96/ 01.07.2016 a Curții de Apel Cluj. Suspendarea durează până la încetarea măsurii arestării preventive.

Prefectul județului Maramureș a stat de vorbă cu o parte din susţinătorii lui Cătălin Cherecheş, cărora le-a explicat că, în acest moment, doar instanța poate decide vinovăția sau nevinovăția lui Cătălin Cherecheș, iar singurii care îl pot ajuta sunt avocații. Sebastian Mihai Lupuț le-a arătat delegaților că legea prevede ca, atâta timp cât primarul se află în arest preventiv, el trebuie suspendat. Atribuțiile lui Cătălin Cherecheș urmează să fie preluate de unul dintre viceprimari. Pe de altă parte, prefectul le-a spus celor patru băimăreni că protestul lor nu este legal, iar în cazul în care, așa cum au afirmat, vor ieși în stradă pentru a-l susține pe Cătălin Cherecheș, vor trebui să obțină autorizație.


UPDATE Cătălin Cherecheş, declaraţii la depunerea jurământului:

„Am venit azi, acasă cu foarte mult dor de Baia Mare, și dragoste pentru băimăreni. Am venit acasă pentru a îndeplini o datorie de onoare pentru oraș, pentru băimăreni și pentru sufletul meu. Am venit, astăzi, acasă pentru a depune jurământul pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare, am venit astăzi, acasă pentru ca în fața băimărenilor să depun cu onoare și cu demnitate jurământul pentru binele băimărenilor, și pentru binele acestui oraș. Doresc să le mulțumesc oamenilor din acest oraș pentru că mi-au fost alături și îmi sunt alături. Vreau să le mulțumesc celor care mi-au rămas prieteni, vreau să le mulțumesc și celor care nu mi-au rămas prieteni. Vreau, astăzi, venind acasă, să le mulțumesc băimărenilor pentru cea ce m-au învățat; și am învățat de la toți băimărenii și maramureșenii ce înseamnă să fii demn, să fii mândru, să fii curajos, să fii mereu cu fruntea sus, să mergi cu demnitate și onoare înainte, să crezi în Dumnezeu, dar să crezi și oamenii de lângă tine. Le mulțumesc pentru această lecție pe care am învățat-o zi de zi de când m-am născut în acest oraș, le mulțumesc pentru că pe parcursul multor luni, ani am arătat cum poate un oraș să renască”, a spus Cherecheș.

Edilul ales a cerut membrilor noului Consiliu Local să nu abandoneze orașul și să demonstreze că există viitor.

„Și vă rog pe dumneavoastră să nu lăsați acest oraș să moară! Astăzi am marea bucurie să simt o picătură de libertate, și fac acest lucru cu foarte multă sete de libertate, dar cu foarte multă dragoste pentru un oraș pentru care mă voi lupta, pentru oamenii acestui oraș care m-au învățat să fiu un băimărean adevărat, un maramureșan adevărat și un român adevărat. Astăzi, mie îmi rămân câteva lucruri care unii le-ar fi considerat puține, dar sunt atât de multe și de cuprinzătoare; mi-a rămas să mă rog, să gândesc, să iubesc, să fiu alături de familia mea și de băimărenii mei dragi”, a mai spus Cătălin Cherecheș.

Arhiepiscopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul, l-a încurajat pe primarul ales și i-a dăruit o carte. 

Imediat după terminarea solemnității depunerii jurământului și scurtele alocuțiuni convenite în protocol, primarul ales a fost îmbarcat în dubă și transportat la Penitenciarul Gherla.


UPDATE Zeci de băimăreni strânşi în faţa Primăriei Baia Mare au manifestat zgomotos împotriva jandarmilor, cerând să fie lăsaţi să intre la ceremonia de depunere a jurământului, să-l vadă pe Cătălin Cherecheş, primarul pe care l-au ales. 

„Vrem să-l vedem! Vrem să-l vedem!”, „Cherecheș, nu uita: Baia Mare e a ta!”, „Libertate pentru primar” și „Baia Mare te vrea”, au scandat protestatarii, însă eforturile lor au fost zadarnice.


UPDATE La ora 12.00 a început ceremonia depunerii jurământului în sala Europa a Primăriei Baia Mare.

La ședința de depunere a jurământului de către Cătălin Cherecheș au participat 18 consilieri locali, președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinții CJ, Doru Dăncuș și Lucian Morar, arhiepiscopul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Iustin Hodea Sigheteanul, precum și un reprezentant din partea cultului romano-catolic. Ședința a avut un singur punct pe ordinea de zi care consta în depunerea jurământului de către primarul ales.

Cătălin Cherecheș a jurat cu mâna pe Constituție și Biblie că va sluji orașul cu pricepere și credință. „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ce îmi stă în putere și în pricepere pentru bunăstarea locuitorilor municipiului Baia Mare. Așa să-mi ajute Dumnezeu”, a fost formula de jurământ rostită de Cătălin Cherecheș, în sala Europa a primăriei.

Cătălin Cherecheș, primarul ales al municipiului Baia Mare, va depune jurământul prevăzut de lege pe 18 iulie, ora 12.00, în sala Europa a Primăriei Baia Mare.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Elisabeta Fetche, spune că instituţia pe care o reprezintă şi Consiliul local Baia Mare au căzut de acord asupra locului respectiv, după ce în prealabil sala respectivă a fost verificată dacă este corespunzătoare din punct de vedere operativ.

Ea a mai spus că primarul Cătălin Cherecheş va fi dus la Baia Mare sub escortă şi că imediat după depunerea jurământului va fi readus la Penitenciarul Gherla.

Iniţial, Penitenciarul Gherla a respins o cerere a primarului ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, de a depune jurământul de primar pe 3 iulie, în Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Pe 27 aprilie, Cătălin Cherecheş a  fost arestat pentru 30 de zile, printr-o sentinţă a Tribunalului Cluj, pentru luare de mită în formă continuată, iar pe 5 iunie a fost ales din nou primar al municipiului Baia Mare, în timp ce el se afla în stare de arest.