CAZ HALUCINANT: Un bărbat a găsit la service o maşină identică cu a lui, cu acelaşi număr

Un bucureştean a avut parte de o surpriză neplăcută. Bărbatul a dat, din întâmplare, în curtea unui service din Capitală peste o maşină identică cu a sa: aceeaşi marcă, aceeaşi culoare, chiar şi acelaşi număr de înmatriculare. Omul a sunat la 112 pentru a semnala situaţia halucinantă. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a declarat, pentru RTV.NET, că se lucrează cu Interpolul pentru a se găsi proprietarul maşinii "clonate".

27 feb. 2012, 16:17

Un bărbat din Bucureşti a avut parte de o mare surpriză neplăcută atunci când a vrut să-şi ducă maşina la service. Întâmplător, omul a găsit acolo încă o maşină identică cu a lui. Aceeaşi culoare, marcă şi numere de înmatriculare.

Surprins, omul a pus repede mâna pe telefon şi a sunat la 112 pentru a semnala cazul halucinant.

La acel service auto unde am găsit-o nimeni nu ştia a cui este şi cine a venit cu ea. Deşi pe suportul plăcuţelor de înmatriculare era reclama acelui service auto. Am sunat la 112 şi în 10 minute au început să vină echipajele de poliţie. Am stat 6 ore lângă maşină până în final a fost sigilată, ridicată şi dusă la o secţie de poliţie. Poliţia de sector spunea că este treaba celor de la circulaţie. Cei de la circulaţie spuneau că maşina nu este în neregulă, fiind tot a mea şi că dacă este furată, este treaba celor de la furturi. Cei de la furturi spuneau că maşina nu este furată, fiind a mea. Şi tot aşa. Cât timp am stat acolo s-au perindat zeci de coloraţi care se holbau la mine şi la maşină, deranjaţi vizibil de prezenţa poliţiei„, scrie bărbatul într-o postare care a făcut turul forumurilor şi al reţelelor de socializare.

Până la urmă, bărbatul s-a enervat şi a vrut să cheme o platformă să ridice maşina şi să o ducă la el acasă. „Dacă toată lumea spunea că este maşina mea. Când căutai maşina în baza de date a poliţiei aşa şi apărea. O singură maşină al cărei proprietar eu eram. Într-un final după 6 ore, s-a decis să o ia totuşi poliţia şi să cerceteze cum a fost posibil ca cei de la înmatriculari să greşeasc㔺i să elibereze două numere identice„, a mai scris bărbatul în postarea sa.

Reprezentanţii Poliţiei au declarat, pentru RTV.NET, că într-adevăr un bărbat din Bucureşti a făcut o sesizare la 112 şi că maşina respectivă a fost ridicată, urmând a se efectua cercetările în cauză.

Bărbatul a sesizat poliţia la 112, iar în câteva minute a fost echipajul la faţa locului. Îi mulţumim pentru sprijin. În momentul de faţă are calitate de martor. Maşina a fost găsită pe stradă, a fost ridicată, e disponibilizată. Se fac verificări pentru identificarea proprietarului. Este o maşină modificată, nu vorbim de o clonă, este un număr confecţionat artizanal. Clonarea se face când are inclusiv seriile modificate la fel. Maşina are numărul şi seria modificate şi se lucrează inclusiv cu Interpolul pentru identificare proprietarului. Este foarte posibil ca maşina să fie furată, este posibil ca omul să nu ştie că maşina i-a fost furată„, a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Sarca mai spune că este foarte posibil ca cineva să fi încercat să o vândă şi în momentul în care a lăsat-o acolo pe stradă cu numerele unei maşini care era la fel, s-a gândit că dacă trece poliţia pe lângă ea vede că e abandonată, face verificare şi vede că maşina este în regulă. Dacă vezi o maşină scumpă neînmatriculată îţi atrage atenţia.

De asemenea, spune că au mai fost cazuri similare şi în 2010 doar că atunci maşina nu era identică. Autorii au fost identificaţi. Purtătorul de cuvânt îi sfătuieşte pe oamenii care doresc să cumpere o maşină să meargă la RAR pentru a verifica dacă autoturismul este în regulă, acolo unde există şi baza de date.

Au mai fost cazuri în 2010 doar că atunci maşina nu era identică. Autorii au fost identificaţi. Poliţia nu se bazează doar pe maşini ca probă„, a declarat Sarca.

În străinătate există adevărate reţele

În Marea Britanie, spre exemplu, aceste situaţii sunt semnalate pe internet încă din 2010. Numai că, acolo se vorbeşte despre reţele bine organizate şi specializate pe acest tip de infracţiuni.

Potrivit www.safermotoring.co.uk, în 2010, pe şoselele din Marea Britanie existau peste 10.000 de maşini clonate, iar majoritatea proprietarilor habar nu au că au un astfel de autoturism.

Există câteva metode specifice prin care hoţii clonează maşinile. Cele mai multe se bazează pe furtul plăcuţelor de înmatriculare sau pe furtul actelor (talonului) altor maşini.

Însă cea mai comună şi mai simplă rămâne furtul plăcuţelor de înmatriculare de la o maşină aproape identică: marcă, model, culoare. Când posesorul maşinii descoperă că i-au fost furate numerele maşinii şi le înlocuieşte pur şi simplu, fără să se gândească că o altă maşină similară circulă pe şosele cu plăcuţele lui.

Cei mai mulţi hoţi folosesc plăcuţele furate pentru a pleca fără să plătească tichetele de parcare, pentru a încerca senzaţii tari la viteze maxime pe şosele sau pentru a alimenta cu carburanţi fără să plătească. Asta nu ar fi atât de grav. Dar, multe ajung să fie folosite de crima organizate, maşini furate sau acte de terorism.