Cazul bebeluşului decedat la Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi, în atenţia Avocatului Poporului

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul bebeluşului decedat la finele anului trecut la Spitalul "Cuza Vodă" din Iaşi, potrivit unui comunicat de presă.

10 ian. 2018, 13:08
Cazul bebeluşului decedat la Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi, în atenţia Avocatului Poporului

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a iniţiat o serie de demersuri şi monitorizează modul de soluţionare a cazului semnalat de presă, la finalul anului trecut, privind decesul unui bebeluş la două zile de la naştere, în Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34, art. 49 şi art. 52 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii, protecţia copiilor şi a tinerilor şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică’, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, din informaţiile publicate în mass-media, părinţii bebeluşului acuză personalul medical de faptul că „nu a depus diligenţele necesare” şi „nu a urmat protocolul medical” cu privire la monitorizarea mamei anterior naşterii, când a acuzat dureri.

De asemenea, nu ar fi intervenit la timp pentru ca bebeluşul să nu aspire lichid amniotic în plămâni, fapt care ar fi dus la decesul fetiţei după 44 de ore de viaţă.

Părinţii au depus plângere penală la Poliţie şi Parchet, iar conducerea Spitalului de obstetrică şi ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a demarat o anchetă, se mai arată în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu.