CE asigură că restricţiile pe piaţa muncii pentru români se încheie IREVOCABIL în 31 decembrie 2013

Comisia Europeană a asigurat, la reuniunea EPSCO de la Bruxelles, că restricţiile de acces pe pieţele muncii din unele state membre pentru lucrătorii români şi bulgari se vor încheia în mod irevocabil în data de 31 decembrie 2013.

RomaniaTV.net
03 mart. 2013, 15:29
CE asigură că restricţiile pe piaţa muncii pentru români se încheie IREVOCABIL în 31 decembrie 2013

„În comunicarea cu privire la restricţiile de acces pe pieţele muncii din unele state membre pentru lucrătorii români şi bulgari, Comisia Europeană a asigurat că acestea se vor încheia în mod irevocabil în data de 31 decembrie 2013„, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii, Familiei, Preotecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a participat la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO), miniştrii muncii şi afacerilor sociale din statele membre având ca principale puncte de interes dezbaterea privind Semestrul European – Analiza Anuală a Creşterii, din perspectiva ocupării şi protecţiei sociale, în pregătirea Consiliului European din luna martie, adoptarea recomandării privind înfiinţarea unei garanţii pentru tineret şi informarea de către Comisie cu privire la libera circulaţie a lucrătorilor români şi bulgari în cadrul UE.

În acest context, ministrul Mariana Câmpeanu a afirmat că este importantă cooperarea deschisă şi responsabilă între statele membre pentru încurajarea şi protejarea drepturilor celor care muncesc legal. Totodată, Consiliul a adoptat Recomandarea privind înfiinţarea unei garanţii pentru tineret, instrument care urmăreşte implementarea de către statele membre a unor măsuri menite a reduce şomajul în rândul tinerilor.

Potrivit sursei citate, ministrul român a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Olanda, Marea Britanie şi Belgia, acestea vizând identificarea de modalităţi concrete de cooperare bilaterală, în special în vederea asigurării protecţiei drepturilor lucrătorilor români, combaterea muncii la negru, cooperarea în domeniul ocupării forţei de muncă şi pensiilor.

Cu acelaşi prilej, europarlamentarul Renate Weber a declarat că dacă piaţa muncii va continua să fie restricţionată pentru români şi după 2013, va fi obligatorie procedura de infringement.