Ce este vampirismul emoţional şi cum ne ferim de el

De-a lungul vietii, intalnim multe persoane alaturi de care ne angajam in diverse relatii in functie de contextul respectiv: unele sunt sunt pozitive, ne creeaza emotii placute, o stare de relaxare, liniste, bucurie, siguranta, comfort psihic si emotional insa, in altele ajungem sa ne simtim hartuiti sufleteste, nesiguri, obositi, deprimati, chiar neputinciosi. In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, o persoana care declanseaza in noi astfel de senzatii neplacute se poate numi "vampir emotional", ne stoarce pur si simplu de energie.

04 sept. 2018, 19:34
Ce este vampirismul emoţional şi cum ne ferim de el

Legendele despre vampiri spun ca simti la inceput o atractie inexplicabila fata de acea persoana, apoi iti suge sangele pana te lasa fara vlaga, ajunge sa te omoare sau te poate transforma intr-un vampir. Acelasi lucru insa se intampla si cu vampirii emotionali. 

Psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca sunt cel putin 3 metode prin care putem identifica vampirii emotionali din viata noastra.

Astfel putem lua o decizie privind relatia cu acestia, in deplina cunostinta de cauza:

  1. Sunt atragatori, au harul de a-ti intra pe sub piele, au abilitatea de a se transforma cu usurinta in ceea ce vrei tu sa vezi la ei, par altfel decat ceilalti (chiar sunt altfel decat ceilalti, doar ca nu intr-un sens pozitiv!), uneori chiar afirma ca ei nu sunt ca ceilalti pentru ca asta si vor sa-ti induca pentru a te atrage.
  2. Te storc in mod constant de energie prin atitudinea lor. Psihologul american Brett Blumenthal ii numea „mancatori de viata”.
  3. Ajungand lipsit de energie, fara sa fii constient, poti deveni la randul tau un vampir energetic in preajma persoanelor pozitive.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.