Ce se întâmplă în creier atunci când te îndrăgosteşti

Neurologii au aflat ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când ne îndrăgostim, cu ajutorul scanărilor RMN. Astfel, experţii vor putea spune de ce dragostea ne face să nu mai gândim raţional şi chiar să fim ridicoli.

RomaniaTV.net
11 nov. 2012, 12:12
Ce se întâmplă în creier atunci când te îndrăgosteşti

Neurologii au descoperit schimbările chimice care au loc în creier în momentul în care ne îndrăgostim şi au aflat care părţi ale lui sunt activate şi care se închid în momentele în care suntem îndrăgostiţi de cineva.

Cortexul frontal, vital judecăţii, se închide când ne îndrăgostim. Scanările RMN arată că această dezactivare are loc doar când cineva vede o fotografie a persoanei pe care o adoră: atunci, persoana suspendă orice critică sau îndoială.

„Când te uiţi la cineva pe care iubeşti, undele zone ale creierului devin active, însă o marte parte este dezactivată, partea care are un rol în judecată”, explică profesorul de neurologie Semir Zeki, de la University College London.

Prof. Zeki cred că creierul se comportă astfel pentru nevoile biologice ale omului, făcând reproducerea posibilă. Dacă judecata este suspendată, cea mai nepotrivită pereche se poate reproduce. O persoană îndrăgostită va putea, totuşi, să ia decizii importante în viaţă, precum realizarea unei afaceri sau alegerea unui credit.

Scanările creierului arată că şi zona care controlează frica şi altă regiune implicată în emoţiile negative se închid, explicând de ce oamenii se simt cei mai fericiţi din lume când iubesc.

Studiile au arătat că nivelul de dopamină este mai ridicat la persoanele care sunt îndrăgostite. Dopamina este cheia experienţelor noastre de plăcere şi de durere, legată de dorinţă, dependenţă, euforie. Nivelul ridicat de dopamină duce la un sentiment de recompensă atât de puternic, încât nimeni nu mai poate rezista dragostei.

Testele au arătat că unele droguri precum cocaina au un efect similar asupra dopaminei precum dragostea.

Creşterea nivelului dopaminei reduce, însă, nivelul de serotonină, un hormon important pentru starea noastră de spirit şi apetit.

Adrenalina este un alt hormon important în dragoste: din cauza lui începe inima să ne bată mai repede când vedem persoana iubită, ne transpiră palmele sau gura ni se usucă. Acelaşi hormon este eliberat şi când ne este frică. De aceea, două persoane care trec printr-o experienţă înfricoşătoare împreună se pot îndrăgosti. Tot adrenalina ar putea explica şi dragostea interzisă.

Psihologii încearcă, însă, să înţeleagă de ce unii devin obsedaţi de o persoană şi riscă totul pentru dragoste.