Ce spun analiştii şi reprezentanţii mediului de afaceri despre reducerea TVA la alimente anunţată de Ponta

După ce premierul Victor Ponta anunțat marți că de la 1 iunie se va aplica scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, un număr mare de economiști și reprezentanții mediului de afaceri au ieșit cu declarații publice de susținere.

RomaniaTV.net
07 apr. 2015, 11:37
Ce spun analiştii şi reprezentanţii mediului de afaceri despre reducerea TVA la alimente anunţată de Ponta

Analistul economic Moise Guran a scris pe pagina sa de Facebook că „în sfârșit, o alegere bună. Să vedem câți vor avea curajul să recunoască asta, chiar dacă e o decizie luată de Victor Ponta”.

Economistul Florin Cîţu consideră scăderea TVA la alimente „un pas înainte în lupta cu evaziunea în acest domeniu”, precizând că este o măsură foarte bună care „va însemna în primul rând reducerea prețurilor”.

Radu Soviani a promovat știrea privind reducerea TVA, spunând că „este o variantă mai soft față de aventura fiscală” care fusese concepută inițial.

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a transmis că reducerea TVA la alimente va avea „un puternic impact atât asupra populaţiei, cât şi a mediului economic” și va conduce la „creşterea reală a consumului, cu efect pozitiv în nivelul de trai şi în starea de sănătate a populaţiei, la o concurenţă echitabilă pentru toţi jucătorii de pe piaţă, la creşterea producţiei interne agroalimentare şi la scăderea preţurilor în piaţa albă, paradoxal, sub cele din piaţa subterană”.

Acesta a mai precizat că reducerea TVA la 9% va presupune că „va fi o scădere a prețurilor de 15% a doua zi, iar cei care vor încerca să mențină prețul vor fi scoși de pe piață”.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, a precizat că „reducere TVA la 9% pe tot lanţul va însemna o scădere a preţurilor cu 10%, astfel un kilogram de carne va fi mai ieftin cu 1,5-1,8 lei faţă de costul actual”. Gradul de economie va fi de 200-300 de lei pe lună pentru fiecare român.

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Română a Cărnii, a precizat că „decizia va duce la relansarea consumului şi la reducerea evaziunii fiscale, iar în ceea ce priveşte preţurile, acestea se vor diminua considerabil”.

Aurel Tănase, directorul general al Prodcom, a menționat că „este un prim pas în reglementarea pieţei de legume şi fructe. Se va diminua evaziunea fiscală cu peste 70%, iar preţurile vor scădea cu cel puţin 10%”.