Cea mai mare incidenţă a tumorilor canceroase din ultimii 16 ani în Cernavodă şi vecinătăţi

Incidenţa tumorilor canceroase solide diagnosticate în Cernavodă şi zonele învecinate a ajuns la cel mai ridicat nivel din anul 1999 încoace, arată studiul anual privind starea de sănătate şi frecvenţa cancerelor la oamenii care trăiesc în apropierea obiectivelor nucleare. Această creştere se datorează în parte unei mai bune depistări a cazurilor de cancer, scrie economica.net. 

10 nov. 2016, 07:53
Cea mai mare incidenţă a tumorilor canceroase din ultimii 16 ani în Cernavodă şi vecinătăţi

Specialiştii nu se pot pronunţa ferm dacă există o legătură de cauzalitate între incidenţa crescută a cancerelor şi traiul în proximitatea obiectivului nuclear, pentru că lipsesc investigaţii ţintite în această direcţie. 

În anul 2015 au fost diagnosticaţi cu tumori canceroase solide 218 locuitori din zona Cernavodă, adică din oraşele Cernavodă, Medgidia şi o serie de localităţi rurale situate pe o rază de 30 de kilometri din jurul obiectivului nuclear. Această valoare înseamnă o rată a incidenţei tumorilor maligne solide în această zonă de peste 228 de tumori solide la 100.000 de locuitori, se arată în studiul „Supravegherea stării de sănătate a populaţiei din jurul obiectivelor nucleare majore”, făcut public recent. Cu acest rezultat, avem cea mai mare incidenţă a tumorilor canceroase solide la locuitorii din Cernavodă din anul 1999 încoace, aşa cum veţi vedea detaliat în graficul de mai jos.

Incidenţa unei boli se referă la numărul de cazuri noi de boală diagnosticate în cursul unui an, raportat la suta de mii de locuitori.

În zona Cernavodă au mai fost diagnosticate şi nouă cazuri de leucemie şi de limfom, ceea ce înseamnă o incidenţă de 9,55 cazuri noi la suta de mii de locuitori.

Creşterea incidenţei, mai semnificativă din 2012 încoace, s-a înregistrat în perioada de funcţionare normală a instalaţiei nucleare. 

Incidenţa tumorilor canceroase solide diagnosticate în zona Cernavodă a crescut continuu din anul 2011, de la nivelul de 115 tumori la suta de mii de locuitori, până la peste 228 de tumori maligne solide la 100.000 de locuitori, diagnosticate în anul 2015.

Cea mai abruptă creştere a incidenţei tumorilor maligne solide diagnosticate la locuitorii din zona Cernavodă s-a înregistrat în anul 2012, faţă de 2011, când de la circa 115 tumori canceroase diagnosticate la suta de mii de locuitori, incidenţa a urcat la 191 de tumori maligne diagnosticate la suta de mii de locuitori, în anul următor. 

În cazul în care creşterea incidenţei tumorilor maligne s-ar datora unei posibile expuneri a populaţiei la o doză de radiaţii mai mare decât limita maxim admisă, aceasta ar fi avut loc în urmă cu cel puţin 10 ani şi ar trebui să fie regăsită în înregistrările datelor de monitorizare a radioactivităţii factorilor de mediu. În consecinţă, în această fază a fost demarată investigarea acestor date. Doar în cazul în care înregistrările ultimilor 10 ani (sau mai mult) evidenţiază depăşiri ale limitelor admise pentru radioactivitatea factorilor de mediu, s-ar putea sugera o ipoteză privind cauzalitatea, au adăugat specialiştii citaţi anterior.

O creştere statistică a incidenţei cancerelor în zona Cernavodă se poate datora unei mai bune depistări a cazurilor de cancer: educaţia, conştientizarea populaţiei, accesibilitatea serviciilor medicale performante; sau unei mai bune înregistrări – îmbunătăţirea metodologiei de înregistrare a cazurilor noi de cancer conduce la înregistrarea mai multor cazuri, dar şi unei acoperiri mai bune în raportarea acestor date statistice.

Citeşte mai mult pe economica.net.