Cea mai SCUMPĂ TOALETĂ publică din România: Cum arată „obiectivul turistic” VIDEO

În Cetatea Alba Iulia respiri aerul istorie și când mergi la toaleta publică, pentru că WC-ul public este şi muzeu. A avut cele mai mari costuri de amenajare din ţară: 1,67 milioane de lei (370.000 de euro). Sursa banilor sunt fondurile europene.

30 mart. 2015, 15:44
Cea mai SCUMPĂ TOALETĂ publică din România: Cum arată „obiectivul turistic” VIDEO

Cea mai scumpă toaletă publică din România, amenajată ca un muzeu, este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, potrivit alba24.ro. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor. Spaţiul a fost utilizat toaletă de zeci de ani, iar acum a devenit şi muzeu în urma lucrărilor de amenajare derulate în ultimii ani. Spaţiul cu vestigii reprezintă un traseu de zid medieval, al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea.

Lucrarea de 1,67 milioane lei (370.000 de euro) face parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, de 23.000.000 lei. Valoarea contractului după licitaţie a fost de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro) şi a cuprins mai multe amenajări şi restaurări în zona interioară a Cetăţii Alba Carolina: situl roman Principia, situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman „Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.

„Motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar n-a fost neapărat nevoia în sine de existenţă a unui grup sanitar acolo, motivaţia principală a fost punerea în valoare a zidului medieval„, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer.

În toaleta-muzeu există acces pentru persoanele cu dizabilităţi, camere aparte pentru persoanele cu dizabilităţi, o zonă pentru mamă şi copil, precum şi o cameră tehnică folosită de personalul care deserveşte grupul sanitar.

Grupul sanitar poate fi folosit de turişti, dar şi de trecători pentru taxa de 1 leu. Este administrat de o firmă privată şi dispune, pe lângă utilităţile specifice unei toalete publice, şi de un hol imens, cu bănci aflate în imediata apropiere a încăperii în care se află vestigiile medievale a căror istorie este menţionată pe o placă explicativă.