Tânărul ceh ucis la Londra: Praga îi cere Londrei să înceteze atacurile din ură împotriva cetăţenilor săi

Premierul ceh Bohuslav Sobotka i-a cerut omologului britanic Theresa May să ia măsuri menite să stopeze actele de violență 'motivate de ură' la adresa cetățenilor din țara sa, după ce un tânăr ceh a fost ucis la Londra, a anunțat vineri biroul de presă al lui Sobotka, informează AFP, citată de Agerpres. 

30 sept. 2016, 16:35
Tânărul ceh ucis la Londra: Praga îi cere Londrei să înceteze atacurile din ură împotriva cetăţenilor săi

Bohuslav Sobotka s-a declarat ‘tulburat de numărul tot mai mare de atacuri motivate de ură din Marea Britanie la adresa cetățenilor din state membre ale UE’, după referendumul cu privire la Brexit.

Șeful guvernului ceh a discutat joi la telefon cu Theresa May, după decesul, săptămâna trecută, a tânărului ceh Zdenek Makar, de 31 de ani. Potrivit autorităților cehe, Zdenek Makar a fost ucis în timpul unei altercații într-un pub londonez. Un britanic de 29 de ani a fost acuzat de această crimă.

‘Guvernul ceh consideră inacceptabil ca cetățeni cehi să fie atacați din cauza originii lor și tratați ca cetățeni de mâna a doua’, a insistat Bohuslav Sobotka. ‘În consecință, i-am cerut premierului britanic să-mi spună ce măsuri va adopta guvernul său pentru a face să înceteze aceste atacuri motivate de ură’, a adăugat el, informează Agerpres.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al executivului britanic a declarat că May i-a prezentat premierului ceh condoleanțele sale pentru moartea tânărului ceh la Londra. Cu toate acestea, premierul britanic a adăugat că acest caz ‘nu este considerat o crimă motivată de ură’, fenomen pe care ‘guvernul britanic îl condamnă cu cea mai mare fermitate și care nu-și are locul în societatea britanică’, se mai spune în comunicatul emis de Downing Street.

Uciderea cetățeanului ceh intervine după ce un polonez a fost asasinat în august în Harlow, oraș muncitoresc situat în sud-vestul Marii Britanii. Poliția examinează acest asasinat ca pe o posibilă crimă rasistă. Alți doi polonezi au fost atacați la Harlow în septembrie, informează Agerpres.

Poliția britanică a anunțat în iulie că numărul de crime motivate de ură a crescut după campania pentru referendumul din 23 iunie, în timpul căruia alegătorii britanici au decis ca țara lor să părăsească UE. Această campanie a fost marcată de o amplă dezbatere asupra imigrației.

Recent, Polonia i-a cerut Londrei să-i protejeze pe cetățenii săi care locuiesc în Marea Britanie. În jur de 831.000 de polonezi locuiau pe teritoriul britanic în 2015, în timp ce Praga estimează că numărul de cetățeni cehi care muncesc în Marea Britanie este de circa 37.000.