Cei doi români şi italianul arestaţi în Muntenegru, inculpaţi pentru TERORISM în SUA

Cei doi cetăţeni români şi italianul arestaţi în Muntenegru în timp ce încercau să vândă armament grupării teroriste FARC, au fost inculpaţi pentru terorism în Statele Unite, a anunţat procurorul federal al districtului New York, Preet Bharara.

18 dec. 2014, 12:50
Cei doi români şi italianul arestaţi în Muntenegru, inculpaţi pentru TERORISM în SUA

Procurorul Preet Bharara şi Michele Leonhart, administrator al Agenţiei americane antidrog (DEA), au anunţat arestarea traficanţilor internaţionali de arme Cristian Vintilă (44 de ani), Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) şi Massimo Romagnoli (43 de ani), potrivit Mediafax. Aceştia sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea vânzării unor cantităţi mari de armament militar organizaţiei teroriste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care urma să fie folosit pentru a ucide cetăţeni americani în Columbia.

Românii Vintilă şi Georgescu au fost arestaţi luni în Podgoriţa, Muntenegru, de autorităţile locale, în timp ce se pregăteau să finalizeze tranzacţia. Romagnoli a fost arestat marţi în Muntenegru, de autorităţile locale.

Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România.

În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate şi tunuri antiaeriene, ştiind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenţia americană antidrog (DEA) şi care au precizat că le achiziţionează pentru FARC.

Cei trei suspecţi sunt vizaţi de două acuzaţii de terorism, respectiv conspiraţie în vederea uciderii unor ofiţeri sau angajaţi ai SUA (pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă) şi conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material sau resurse unei organizaţii teroriste străine (pentru care pedeapsa maximă este 15 ani de închisoare).

CITEŞTE ŞI: Maior: SRI a contribuit la arestările din Muntenegru în cooperare cu SUA