Cele mai eficiente diete în 2018

În fiecare an ne stabilim printre obiective să slăbim sau să încercăm măcar să mâncăm mai sănătos. Află de la noi care sunt cele mai eficiente diete din anul 2018!

01 aug. 2018, 15:30
Cele mai eficiente diete în 2018

Dieta DASH

Dieta DASH a fost concepută pentru a ajuta oamenii să-și micșoreze tensiunea arterială ridicată și se caracterizează printr-un amestec de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Oamenii ce doresc să urmeze această dietă sunt informați să evite grăsimile saturate, băuturile dulci, dulciurile, laptele integral și câteva uleiuri – și să mănânce mai puțină sare în general. Mai mult, aportul crescut de nutrienți conduce la diminuarea riscului de afecțiuni cardiace. Beneficiile dietei DASH sunt confirmate de specialiști, iar rezultatele sunt garantate și vizibile chiar din prima săptămână.

  • Dieta mediteraneană

Numele acestei diete își are originile în obiceiurile alimentare ale persoanelor care trăiesc în țările mediteraneene și a fost legată de un stil de viață sănătos și de longevitate. Planul de masă al dietei mediteraneene conține multe fructe și legume, precum și alimente sănătoase grase, cum ar fi peștele, nucile și uleiul de măsline. La nivel internațional, specialiștii o consideră una dintre cele mai sănătoase diete existente, dat fiind faptul că ajută la creșterea speranței de viață și la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, obezitate, diabet și alte boli grave.

  • Dieta flexitariană

Numele acestei diete provine din îmbinarea cuvintelor „flexibilă” și „vegetariană”. Dieta flexitariană încurajează oamenii să mănânce alimente vegetariene pentru a adopta un stil de viață mai sănătos. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să eliminăm complet carnea din meniul nostru zilnic. Nu există reguli stricte în cadrul acestei diete, ci mai mult o schimbare de gândire. În loc să ne gândim că masa nu poate fi completă fără a adăuga puțină carne, ne putem gândi să adăgăm carne în meniul nostru doar ocazional. Dieta flexitariană îmbunătățește semnificativ sănătatea, iar efectele sale se vor vedea atât la nivel fizic, cât și la nivel mental.

  • Dieta Weight Watchers

Dieta Weight Watchers este o dietă extrem de populară, promovată de celebrități precum Oprah Winfrey. Funcționează pe principiul unui sistem de puncte, în cadrul căruia fiecărui aliment i se dă un număr de puncte, iar oamenilor le este spus un număr total de puncte ce trebuie obținut în fiecare zi. Alimentele cu conținut ridicat de nutrienți au un număr mai mic de puncte. Dulciurile, pe de altă parte, au puncte ridicate. Practic, aceasta poate fi o dietă pentru cei care nu pot renunța la plăcerile lor și sunt extrem de pofticioși. Nu există alimente interzise și poți slăbi chiar și câte 1 kg pe săptămână.

  • Dieta minții

Dieta minții este o combinație între dieta DASH și dieta mediteraneană. Ea ar trebui să ajute la protejarea creierului și la prevenirea bolii Alzheimer. Totuși, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a determina dacă într-adevăr ajută la stoparea declinului mental. Oamenii sunt încurajați să mănânce din 10 grupuri alimentare sănătoase: legume cu frunze verzi, toate celelalte legume, fructe cu coajă lemnoasă, fructe de pădure, fasole, cereale integrale, pește, carne de pasăre, ulei de măsline și vin. De asemenea, li se spune să evite alimentele din cinci grupe de alimente: carne roșie, unt și margarină, brânză, dulciuri și alimente prăjite sau fast-food.

  • Dieta TLC

Regimul TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) este menit să ajute oamenii să reducă colesterolul. Ea se bazează pe reducerea drastică a grăsimilor saturate ce le găsim, spre exemplu, în carnea grasă și produse de tip fast-food, dar și pe consumarea cât mai multor fibre, ce au rolul de a ne ajuta să reducem nivelul de colesterol din sânge în mod natural. Efectele vor fi vizibile chiar din prima lună: nivelul colesterolului va fi redus cu 8-10%.

  • Dieta volumetrică

Oamenii care urmează dieta volumetrică trebuie să acorde o atenție deosebită densității energetice în alimente, adică numărului de calorii dintr-o anumită cantitate de alimente. Alimentele care au densitate mare de energie vor avea o mulțime de calorii pentru o porție mică de mâncare, în timp ce alimentele cu densitate redusă de energie au mai puține calorii pentru mai multe porții de mâncare. Poți consuma orice fructe și legume dorești. În ceea ce privește efectele, poți ajunge să slăbești 1-2 kg pe săptămână.