Cele mai eficiente remedii cu hrean. Au efecte garantate

 Problemele respiratorii sau bolile gastrice sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot fi tratate cu hrean.  Pot fi folosite în scop terapeutic atât rădăcina, cât și frunzele.

15 aug. 2017, 08:20
Cele mai eficiente remedii cu hrean. Au efecte garantate

Rădăcina de hrean are un gust iute și este bogată un substanțe nutritive, săruri minerale, uleiuri volatile, antibiotice naturale, precum și în vitamina C și vitamine din complexul B.

100 de grame de hrean ras are de două ori mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de lămâie.
Combate răceala

Din frunzele de hrean se poate prepara un decoct, recomandat în cazul răcelilor, în special a celor de vară. Nasul înfundat, durerile de cap, frisoanele și febra sunt ameliorate. Toacă o mână de frunze de hrean, pe care le fierbi 5 minute într-o cană de apă. Strecoară și bea câte o cană, de 3 ori pe zi, între mese. Pentru un gust mai bun, adaugă o linguriță cu miere. Durerile în gât, specifice răcelilor, se pot trata cu gargară din infuzie de rădăcină de hrean. Curăță o bucată de rădăcină de hrean, de mărimea unui deget, rade-o și toarnă peste ea 100 ml apă fierbinte. Lasă 10 minute la infuzat, strecoară și fă gargară după fiecare masă. Substanțele antibiotice vor ameliora durerea și vor scădea inflamația. 

Bine de știut!

Cu acest tratament poți clăti gura dacă suferi de gingivită sau de dureri de dinți.

Util în sinuzită

Pentru a curăța sinusurile și a preveni senzația de presiune de la nivelul lor este recomandat sucul din rădăcină de hrean. Stoarce o rădăcină de hrean în storcătorul de fructe, apoi amestecă sucul obținut cu o cantitate egală de apă și 1-2 linguri de zeamă de lămâie. Fă spălături nazale de 1-2 ori pe zi, până la ameliorarea simtomelor, folosind un irigator special.  

Reglează tranzitul intestinal

Din rădăcina de hrean se poate prepara un vin tonic care reglează tranzitul intestinal și crește pofta de mâncare. Pune într-un litru de vin roșu 20 de linguri de hrean ras și lasă la macerat, într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui, 8-10 zile. Strecoară și toarnă vinul într-un recipient de sticlă. Ia câte 3-4 linguri pe zi, înainte de mesele principale. 

Bine de știut!
Digestia lentă se tratează dacă iei câte o lingură de hrean în timpul meselor principale. 

Ameliorează durerile

În uz extern, hreanul se folosește sub formă de cataplasme. Inflamațiile articulare, nevralgiile intercostale și durerile de cap sunt combătute de substanțele antiinflamatoare din hrean. Rade hreanul pe o bucată de tifon, apoi pune cataplasma pe zona afectată. Lasă să acționeze cel puțin 30 de minute. Repetă tratamentul de 2-3 ori pe zi, până la dispariția senzației de durere.

Tratament pentru infecțiile urinare

Deoarece hreanul are rol antibacterian și acționează ca un antibiotic natural, este recomandat celor care suferă des de infecții urinare. El are rol diuretic, stimulând rinichii să producă mai multă urină, ceea ce duce la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Rade 2 rădăcini curățate de hrean, apoi amestecă-le cu 2 linguri miere și o lingură oțet. Pune-le într-un borcan și ține la frigider. Ia câte o lingură pe zi. Tratamentul se ține o lună, apoi se face pauză 2 săptămâni.
Precauții

Hreanul este contraindicat celor care suferă de colon iritabil, ulcer gastric sau afecțiuni tiroidiene. Sucul de hrean nu se bea nediluat, deoarece poate irita tractul digestiv.

Plantele te ajută să purifici aerul din casă