Cercetătorii americani au dezvoltat un microscop capabil să detecteze tumori în timpul operaţiilor

Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington (SUA) au dezvoltat un nou microscop capabil să detecteze tumori în timpul operațiilor și să examineze biopsii în 3-D, relatează EFE.

27 iun. 2017, 11:27
Cercetătorii americani au dezvoltat un microscop capabil să detecteze tumori în timpul operaţiilor

Potrivit studiului publicat luni de revista Nature, microscopul poate „fotografia în mai puțin de 30 de minute, marginile mostrelor de țesuturi mamare la același nivel de detaliu ca patologia tradițională”.

„Chirurgii sunt oarecum orbi când realizează mastectomii parțiale. De multe ori nu detectează o tumoare decât câteva zile mai târziu, când este găsită de patolog”, a declarat Jonathan Liu, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Washington (UW).

„Dacă reușim să fotografiem repede suprafața completă sau marginile țesutului mamar înlăturat în timpul operației, putem detecta dacă pacienta mai are sau nu o tumoare în corp. Ceea ce presupune un mare avantaj pentru alte femei cu cancer”, a precizat Liu.

Cercetările au arătat că între 20 — 40 % din femeile care se supun unei lumpectomii trebuie să treacă prin sala de operații ” o dată, de două sau de trei ori, chiar de patru ori pentru a elimina celulele cancerigene care nu au fost detectate la operația inițială”, a subliniat cercetătorul american.

Noul microscop al UW poate fotografia mari suprafețe de țesut cu o rezoluție foarte mare și să creeze imagini bidimensionale pe secundă pentru a realiza repede o reproducere în 3-D a mostrei de biopsie.

Această informație suplimentară va putea ajuta ca pe viitor patologii să poată diagnostica și clasifica tumorile cu mai mare exactitate.

Citeşte şi Un vaccin împotriva colesterolului, care s-a dovedit eficient pe şoareci, este acum testat pe oameni