China a oferit SUA angajamente comerciale suplimentare de 1.200 miliarde de dolari. Preţul petrolului a cresdcut după acord

China a oferit Statelor Unite angajamente comerciale suplimentare în valoare de 1.200 de miliarde de dolari, a declarat luni secretarul Trezoreriei americane, Steve Mnuchin, transmite Reuters.

04 dec. 2018, 07:24
China a oferit SUA angajamente comerciale suplimentare de 1.200 miliarde de dolari. Preţul petrolului a cresdcut după acord

Un oficial al Casei Albe a declarat că Statele Unite se aşteaptă ca China să ia măsuri imediate în domeniul comerţului, după acordul convenit de liderii celor două ţări la summitul G20 din Argentina, între care reducerea tarifelor pentru importurile de automobile şi măsuri împotriva furtului de proprietate intelectuală şi transferurile forţate de tehnologie.

Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit să nu introducă tarife noi timp de 90 de zile, declarând un armistiţiu după escaladarea tensiunilor în ultimele luni.

Perioada de 90 de zile va începe pe 1 ianuarie, a declarat consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow.

Consilierul a spus că suma de 1.200 de miliarde de dolari este una de referinţă şi se referă la tranzacţiile private de achiziţii de bunuri americane, în funcţie de condiţiile din piaţă.

China s-a mai angajat să înceapă imediat ridicarea de tarife şi bariere non-tarifare, între care reducerea tarifelor de 40% pentru automobile, a mai spus Kudlow.

 Ne aşteptăm ca acele tarife să scadă la zero, a adăugat Kudlow.

Americanii vor putea deţine pentru prima oară proprietatea integrală a unor companii în China, ceea ce ar trebui să elimine îngrijorările SUA legate de furtul proprietăţii intelectuale şi transferurile forţate de tehnologie.

Aceste angajamente nu au fost făcute în scris, iar detaliile urmează să fie stabilite.

Mnuchin a spus că a avut loc o sschimbare de ton la Buenos Aires, faţă de discuţiile din trecut, în condiţiile în care Xi a oferit angajamente clare de deschidere a pieţelor chineze pentru companiile americane.

Kudlow, director al Consiliului Economic Naţional, a spus că el, Mnuchin şi Reprezentantul pentru Comerţ, Robert Lighthizer au avut două întâlniri private cu vicepremierul chinez Liu He, în Argentina, iar acesta le-a spus că Beijingul îşi va pune imediat în aplicare angajamentele.

Preţurile petrolului au crescut cu peste 4% după armistiţiul convenit de SUA şi China în războiul comercial

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 4%, după armistiţiul comercial convenit de Statele Unite şi China, pentru o perioadă de 90 de zile, şi reducerea producţiei anunţată de provincia canadiană Alberta, în timp ce OPEC este pe cale să reducă la rândul ei livrările, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a urcat cu 3,75%, la 61,69 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 3,97%, la 52,95 dolari pe baril. Pe parcursul tranzacţiilor de luni, ambele referinţe au crescut cu peste 5%.

China şi Statele Unite au convenit weekendul trecut, la reuniunea G20 din Argentina, să nu impună tarife comerciale suplimentare pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile, pe parcursul negocierilor pentru rezolvarea disputelor existente.

Războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii a tensionat puternic comerţul mondial şi a provocat temeri legate de o încetinire a creşterii economiei mondiale.

Ţiţeiul nu a fost inclus pe lista produselor taxate suplimentar, dar traderii au spus că încrederea susţine pieţele petrolului.

Cotaţiile de luni au fost susţinute şi de anunţul provinciei Alberta, care va obliga producătorii să reducă producţia cu 8,7%, respectiv cu 325.000 de barili pe zi, pentru a evita acumularea de stocuri.

Membrii OPEC se vor reuni joi pentru a decide nivelul producţiei. Organizaţia, împreună cu Rusia, ar urma să anunţe reducerea livrărilor, pentru a limita oferta excedentară care a dus la scăderea preţurilor cu aproximativ o treime, începând din octombrie.

În cadrul OPEC, Qatarul a anunţat că se va retrage din organizaţie începând cu luna ianuarie. Producţia de petrol a emiratului este de numai 600.000 de barili pe zi, dar Qatarul este în schimb cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

Decizia Qatarului de a se retrage din OPEC arată frustrarea producătorilor mici faţă de rolul dominant al Arabiei Saudite şi al Rusiei, a declarat guvernatorul iranian al OPEC, Hossein Kazempour. Acesta a adăugat că reducerile de producţie trebuie aplicate numai de statele carre au crescut livrările.