China îşi pregăteşte propriul rover pentru lansarea spre Lună

La 10 ani după primul său zbor în spaţiu cu echipaj uman, China se pregăteşte de lansarea în luna decembrie a unei complexe misiuni robotizate la suprafaţa Lunii, conform SPACE.com, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
16 oct. 2013, 11:35
China îşi pregăteşte propriul rover pentru lansarea spre Lună

În urmă cu 10 ani (la 15 octombrie), China a devenit cea de-a treia naţiune a lumii – după URSS/Rusia şi SUA – care a lansat în mod independent un astronaut pe orbita circumterestră. În prezent, specialiştii chinezi pregătesc misiunea spre Lună a sofisticatului robot Chang’e 3, care va fi lansat în luna decembrie.

Chang’e 3 face parte din cea de-a doua etapă a programului chinez de explorare selenară, program ce implică plasarea de sonde pe orbită dar şi la sol, urmate de o misiune de adunare de mostre de pe Lună şi aducerea lor pe Pământ.

Acest program de explorare a Lunii poate deschide calea spre o primă aselenizare cu echipaj uman la orizontul anilor 2025 – 2030.

VEZI ŞI Un nou SCANDAL în China: SUTE de ŞOBOLANI se plimbă nestingherit în FARMACIA unui spital VIDEO

Chang’e 3 continuă programul de explorare deschis de misiunile orbitale Chang’e 1 şi Chang’e 2, care au adunat imagini ale suprafeţei selenare, dar şi alte date ştiinţifice, după lansările din 2007 şi respectiv 2010.

În prezent roverul selenar Chang’e 3, denumit după zeiţa chineză a Lunii, se află la Xichang, în provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), în timp ce racheta portantă Long March trece prin ultimele teste înainte de lansare.

Zhao Xiaojin, directorul Departamentului Aerospaţial din cadrul China Aerospace Science and Technology Corporation, a precizat că odată ce Chang’e 3 ajunge pe orbita selenară va fi aleasă şi cea mai potrivită zonă pentru asolizare.

Roverul are capacitatea de a distinge obstacolele de la suprafaţa Lunii, şi poate alege drumul cel mai bun cu ajutorul sistemelor proprii de navigare. Misiunea roverului la suprafaţa Lunii va dura 3 luni, perioadă în care va înregistra diferenţele de temperatură dintre noapte şi zi. Chang’e 3 este echipat şi cu un telescop pentru a observa stelele şi galaxiile de pe Lună, dar şi cu o cameră cu ultraviolete cu care va supraveghea Pământul.