China ridică miza în războiul comercial cu SUA. Creşte la 25% taxele vamale pentru produse americane în valoare de 50 miliarde dolari

Beijingul a alcătuit o nouă listă, care cuprinde 106 produse americane de import, inclusiv soia, automobile și substanțe chimice, ale căror taxe vamale vor creşte la 25 de procente. Acesta este un răspuns la măsurile similare luate de SUA, pentru mărfuri din China, anunţă Ministerului de Finanțe.

04 apr. 2018, 09:28
China ridică miza în războiul comercial cu SUA. Creşte la 25% taxele vamale pentru produse americane în valoare de 50 miliarde dolari

Lista de mărfuri americane afectate de noile taxe vamale impuse de China include, printre altele, vehicule, produse chimice, anumite tipuri de aeronave, soia, porumb și alte produse agricole. China va impune taxe și pentru whisky-ul american, trabucuri și tutun, câteva tipuri de carne de vită, lubrifianți și propan și alte produse din plastic.

Sucul de portocale american, anumite produse de sorg, bumbacul, unele tipuri de grâu, precum și camioanele, unele vehicule utilitare sportive și anumite vehicule electrice vor fi, de asemenea, supuse noilor tarife, potrivit Ministerului Finanțelor din China.

Citeşte şi Washingtonul a publicat o listă cu 1.300 de produse din China ce vor fi taxate suplimentar

Miscarea Beijingului vine dupa ce Washingtonul a dat publicităţii o listă cu peste 1.300 de bunuri chinezeşti cce vor fi tarifate cu 25% la intrarea în SUA. Potrivit Casei Albe, măsura vizează reducerea „practicilor comerciale neloiale„. Lista americană include produse chinezești, de la produse chimice și diode la motociclete și dispozitive dentare.

Citeşte şi China răspunde dur sancţiunilor SUA. A publicat o primă listă cu 120 de produse americane care vor fi interzise

Economiștii spun că nu va exista niciun câștigător într-un război comercial între cele două mari economii ale lumii, însă el ar avea un impact semnificativ asupra consumatorilor. „Fără să poată face importuri la prețul pieței mondiale, corporațiile americane ar fi în dezavantaj competitiv, iar consumatorii americani ar trebui să cheltuiască mai mult. De partea sa, China ar pierde capacitatea de a face afaceri cu consumatorii americani, iar acest lucru va fi negativ și pentru ea” , spune Edward Stringham, președintele Institutului American de Cercetare Economică.