Cinci persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală, reţinute

Cinci persoane din 39 audiate au fost reţinute de procurorii DIICOT Hunedoara, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 90 milioane de lei, acestea fiind acuzate că au creat mai multe circuite financiare fictive prin care au dedus TVA şi s-au sustras de la plata taxelor.

RomaniaTV.net
13 iun. 2013, 09:06
Cinci persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală, reţinute

Un număr de 39 de persoane din cinci judeţe au fost audiate miercuri şi în noaptea de miercuri spre joi, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Hunedoara, fiind suspectate că au organizat un grup infracţional în scopul comiterii infracţiunilor de spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit şefului BCCOA Alba Iulia, Traian Berbeceanu, cinci persoane au fost reţinute, joi, de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Hunedoara pentru iniţierea şi constituirea unui grup infracţional, în urma a 33 de percheziţii.

„Membrii grupării au creat mai multe circuite financiare în scopul deducerii de TVA din facturi fictive – potrivit cărora ar fi cumpărat din străinătate piese şi utilaje – şi sustragere de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului. Facturile erau trecute prin mai multe firme din România, TVA fiind dedus la fiecare şi încasat de la stat. În total sunt vizate 40 de societăţi comerciale din mai multe judeţe ale ţării, iar prejudiciul creat din 2009 şi până în prezent ar putea ajunge la 90 de milioane de lei”, a spus Berbeceanu, potrivit Mediafax.

Cele cinci persoane vor fi duse la Tribunalul Hunedoara cu propunerea de arestare preventivă pe 29 de zile. De asemenea, procurorii DIICOT vor cere mandate de arestare în lipsă pentru un om de afaceri care nu a fost găsit acasă.

Citeşte: Trei persoane arestate într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de patru milioane de euro

Miercuri, şase persoane suspectate de spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată erau audiate la sediul DIICOT din Deva. Potrivit unui comunicat de miercuri al DIICOT, procurorii au estimat până în acel moment un prejudiciu de 3,7 milioane de lei.

Din cele 33 de percheziţii, 14 au avut loc la sediile sau punctele de lucru ale unor societăţi comerciale din judeţele Hunedoara, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Suceava.

Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic ca urmare a operaţiunilor fictive erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reală a acestora. De asemenea, banii proveniţi din sustragerea de la plata TVA către bugetul consolidat al statului erau reintroduşi în circuitul civil, respectiv pentru efectuarea de tranzacţii sau achiziţie de marfă sau erau retrase în numerar de către unii dintre membrii grupării.

Percheziţiile au fost făcute cu sprijinul BCCO Alba şi cu suportul tehnic al SRI.