Cinci români, INTERZIŞI în Rusia. Printre ei, un fost ministru şi un consilier al lui Băsescu. Reacţia MAE

Kremlinul a transmis o listă mai multor ambasade europene cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus. Pe lista cu 80 de persoane  declarate indezirabile figurează şi cinci români: Iulian Chifu, fost condilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, liderul PMP, Eugen Tomac, fostul ministru Adrian Cioroianu, Gheorghe Haţegan şi Liviu Chondon.

30 mai 2015, 07:27
Cinci români, INTERZIŞI în Rusia. Printre ei, un fost ministru şi un consilier al lui Băsescu. Reacţia MAE

Autorităţile din Moscova au transmis o listă, mai multor ambasade europene, cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus. În document, alături de 80 de lideri politici europeni, apar şi numele a cinci români: Iulian Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

„Rusia a transmis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus„, a declarat, vineri, ministrul olandez de externe, Mark Rutte.

Pe listă se regăsesc din partea României următorii, în ordinea prezentată de guvernul rus:

  • Iulian CHIFU, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu
  • Tiberiu-Liviu CHODAN, actualul şef al Statului Major al Forţelor Navale
  • Eugen TOMAC, președinte PMP
  • Gheorghe HATEGAN, director general Transgaz
  • Adrian CIOROIANU, fost ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO

Iulian Chifu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a reacţionat pe pagina sa de Facebook:

Tuturor celor care mi-au solicitat reactii la includerea pe presupusa lista a personalitatilor carora li se refuza intrarea in Rusia:
– nu pot comenta alegatii, presupuneri, asertiuni neprobate. E o forma de respect fata de media.
– nu aveam in plan vacanta in Rusia
– daca asta e pretul pentru a comenta liber si argumentat incalcarea de catre Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene in Georgia si Ucraina, merita!

Eugen Tomac, președintele partidului Mișcare Populară, a declarat că nu este surprins că apare pe listă. „Este decizia politică a Kremlinului de a întocmi o listă cu oameni pe care îi consideră neprielnici Federației Rusă. Bănuiesc că este un răspuns la sacțiuniile pe care UE le-a dat Rusie pentru anexarea peninsulei Crimea. Nu sunt surprins că apar pe listă.

Faptul că ma aflu printre cei cinci romani declarati indezirabili în Federația Rusă îmi confirma ca insistentele mele de a atrage atenția asupra riscului pe care Rusia îl reprezintă pentru pacea în regiune și chiar pentru Europa, au avut un ecou puternic la Kremlin.

A fi persona non-grata într-un stat care ne-a amputat tara prin pactul Ribbentrop-Molotov reprezintă un motiv în plus pentru mine sa continui acest proiect politic de a lupta pentru drepturile românilor din R. Moldova și Ucraina.

Voi încerca în continuare sa aduc în atenția clasei politice amenintarea reprezentata de Rusia, cu atât mai mult cu cât aceasta începe sa-si piardă din influenta, devenind în acest fel mult mai periculoasa și mai tentata in a duce un război asimetric cu Europa!„, a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

După ce trei deputați olandezi, care doreau să efectueze o vizită în Rusia, au fost nevoiți să-și anuleze călătoria întrucât MAE rus le-a refuzat viza, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anunțat, vineri, că a primit din partea Moscovei o listă cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declarați indezirabili în Rusia, printre ei regăsindu-se și liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

MAE: Ambasada României la Moscova a primit lista cu persoanele interzise. Vom solicita explicaţii

Ministerul de Externe a precizat, sâmbătă, la solicitarea Mediafax, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

„Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

MAE informează că va solicita explicaţii părţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români.