Cine este ANCA PALIU DRAGU, ministrul propus al Finanţelor

Anca Paliu Dragu, economist in cadru Directoratului general de economie si finante al Comisiei Europene, care a lucrat in cadrul biroului local al FMI, dar si la BNR, este propunerea premierului desemnat Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Finantelor Publice.

15 nov. 2015, 13:06
Cine este ANCA PALIU DRAGU, ministrul propus al Finanţelor

Anca Paliu Dragu a fost recrutata din 2013 de Comisia Europeana, dupa ce in timp de 11 ani a lucrat in cadrul biroului de la Bucuresti al FMI (2001-2013). Intre 1996-2001, Paliu Dragu a fost economist in cadrul Bancii Nationale.

Mai bine de un deceniu, Anca Paliu Dragu a participat la toate discutiile dintre oficialii romani care s-au succedat la putere si delegatiile Fondului Monetar, fara sa iasa in prim plan. Ea este licentiata in Finante-Banci, ASE, si in Politici Publice si Integrare Europeana – SNSPA. De asemenea, are un program de studii avansate de Economie si Afaceri Internationale la Universitatea George Washington, si a obtinut titlul de doctor in finante de la ASE.

In cei aproape 4 ani de cand  lucrat ca analist economic la Directia Generala pentru Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene, Anca Paliu s-a ocupat de furnizarea de consultanta economica asupra reformelor structurale in statele membre si UE. A contribuit la dezvoltarea si imbunatatirea aplicarii unui cadru pentru prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice (Procedura Dezechili-brelor Macroeconomice care face parte din guvernarea cunoscuta sub numele de „six pack”), ca parte a supravegherii multilaterale consolidate, in conformitate cu „semestrul european”.

La Fondul Monetar, Paliu a fost responsabil pentru monitorizarea economica si analiza sectoriala a economiei romanesti; evaluarea performantei economice in cadrul programelor de sprijin FMI (2001-2003, 2004-2006, 2009-2011, 2011); identificarea problemelor de politica emergenta; asistarea si participarea la misiunile FMI prin discutii cu autoritatile nationale, cu sectorul privat si cu reprezentanti ai societatii civile; furnizarea de informatii si participarea la procesul de formulare a politicilor; asigurarea si facilitarea dialogului intre echipele de conducere, autoritatile romane si mass-media; furnizarea de analize cotidiene a evolutiilor economice si a politicilor cheie, inclusiv a pietelor valutare si financiare; politica de cercetare, formularea si monitorizarea aspectelor legate de: pietele financiare locale si regionale, finantele publice, piata muncii si sistemele de pensii, politica si reforma din energie, reforma sectorului de sanatate, reforma sectorului de transport, privatizarea si de guvernanta corporativa, absorbtia fondurilor Uniunii Europene; participarea la doua exercitii FSAP (2004 si 2008).

Din anul 2009, activitatea a implicat o cooperare stransa cu echipele Bancii Mondiale si Comisiei Europene privind Romania cu privire la programul de finantare comun.
 
La BNR, Paliu Dragu a lucrat in cadrul Directiei de Reglementare si Autorizare, fiind responsabila pentru elaborarea regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii, lichiditatea bancilor, expunerea valutara, derivati, fondurile proprii si de provizionare, imbunatatirea sistemului de asigurare a depozitelor, instrumentelor  financiare derivate, rezervelor minime obligatorii si analiza impactului economic al acestor reglementari.
Tot in atributiile ei au intrat redactarea analizei privind liberalizarea pietei de capital din Romania, comunicarea cu bancile privind punerea in aplicare a diferitelor reglementari emise de Banca Centrala, mai ales cu privire la instrumentele de politica monetara (intalniri, prezentari, corespondenta).

De asemenea, Paliu Dragu a facut parte din echipa care a elaborat programului de restructurare a bancii de stat „BANCOREX”.

LISTA anunţată de DACIAN CIOLOŞ:

§ Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Grigore Borc
§ Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale si Administrației Publice – Vasile Dîncu
§ Ministerul Afacerilor Externe – Lazar Comănescu
§ Ministerul Afacerilor Interne – Petre Tobă
§ Ministerul Apărării Naționale – Mihnea Ioan Motoc
§ Ministerul Finanțelor Publice – Anca Dana Dragu Paliu
§ Ministerul Justiției – Cristina Guseth
§ Ministerul Fondurilor Europene – Aura Carmen Răducu
§ Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale – Achim Irimescu
§ Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice – Claudia Ana Moarcăș
§ Ministrul Energiei – Victor Vlad Grigorescu
§ Ministerul Transporturilor – Costescu Marian Dan
§ Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Cristiana Pașca Palmer
§ Ministerul Sănătății – Andrei Baciu
§ Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Adrian Curaj
§ Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – Marius-Raul Bostan
§ Ministerul Culturii – Vlad Alexandrescu
§ Ministerul Tineretului și Sportului – Elisabeta Lipă
§ Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social – Victoria-Violeta Alexandru
§ Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni – Dan Stoenescu
§ Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul – Ciprian Bucur
§ Șeful Cancelariei Primului ministru – Ioan Dragoș Tudorache