Ciocniri între poliţie şi militanţi kurzi la Diyarbakir după rezultatele alegerilor legislative turce

Ciocniri au avut loc duminică între forțele de poliție și tineri protestatari kurzi în orașul Diyarbakir (sud-est), după anunțarea rezultatelor parțiale ale alegerilor legislative din Turcia care au redat majoritatea absolută în parlament partidului președintelui Recep Tayyip Erdogan.

01 nov. 2015, 18:28
Ciocniri între poliţie şi militanţi kurzi la Diyarbakir după rezultatele alegerilor legislative turce

Incidentele au avut loc în apropierea sediului Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd). Conform ultimelor rezultate, formațiunea ar putea obține un procent mai mic de 10%, pragul necesar pentru a fi reprezentat în parlament, potrvit Agerpres.

Câțiva zeci de tineri au improvizat o baricadă din anvelope în flăcări și protestatarii au tras numeroase focuri de armă în aer.

Citeşte şi Alegeri legislative în Turcia: Partidul preşedintelui Erdogan, câştigător, potrivit rezultatelor parţiale

Dacă HDP va rămâne sub 10% va fi război (…) ne-au furat voturile„, a afirmat unul dintre ei. „Dacă HDP rămâne sub pragul (de 10%), va fi apocalipsă la Diyarbakir„, a strigat un altul.

Poliția a intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea aflată pe străzile din jur, unde tensiunile sunt încă puternice.

„Capitală” a sud-estului majoritar kurd din Turcia, orașul Diyarbakir este scena a numeroase confruntări după reluarea, în vara acestui an, a luptelor dintre rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și forțele de securitate turce.