Cioloş, pentru Washington Post: „Suntem îngrijoraţi de comportamentul Rusiei. Avem dreptul să ne asigurăm apărarea”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei americane Washington Post, că este îngrijorat de comportamentul Rusiei în Ucraina şi Siria, iar România are tot dreptul să-şi ia măsuri de apărare, precizând însă că, pe termen lung, cele două ţări au interesul să colaboreze.

26 mai 2016, 18:44
Cioloş, pentru Washington Post: „Suntem îngrijoraţi de comportamentul Rusiei. Avem dreptul să ne asigurăm apărarea”

La o întrebare legată de protestele Rusiei privind operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, premierul Dacian Cioloş a răspuns: „Este problema lor. Noi am fost foarte limpezi când am spus că nu este orientat împotriva nimănui, este un sistem pur defensiv. Nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile este un sistem de descurajare„, notează news.ro.

Cioloş şi-a exprimat temerile legate de acţiunile Rusiei pe plan extern, însă arătat că cele două ţări pot avea un dialog. ”Suntem îngrijoraţi de acest comportament, dar cred că trebuie să clarificăm aceste lucruri prin dialog. Pe de altă parte, avem toate drepturile să ne asigurăm apărarea şi să descurajăm agresiunile potenţiale (…) Trebuie să fim atenţi, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele ţări sunt interesate să colaboreze”, a spus premierul român.

Oficialul a spus că nu se teme de susţinerea financiară pe care Rusia o oferă partidelor de extremă-dreapta din România, întrucât ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene fără un partid extremist sau populist puternic.

El a precizat că la viitorul summit al NATO (găzduit de Varșovia pe 8-9 iulie) România va propune nu numai consolidarea flancului nord-estic al Europei, ci și a celui sud-estic, țara noastră dorind să fie integrată în procesul de rotație a trupelor NATO.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș s-a pronunțat pentru menținerea sancțiunilor împotriva Moscovei atât timp cât Rusia nu respectă Acordul de la Minsk cu privire la soluționarea crizei din estul Ucrainei.

Referitor la vizita în SUA, Dacian Cioloș a apreciat că importantă este menținerea dialogului cu Washingtonul, în contextul în care relațiile dintre București și Washington sunt la cel mai ridicat nivel din istorie, iar parteneriatul strategic româno-american s-a concretizat în proiecte de apărare și securitate importante.

În opinia șefului Executivului român, despre care publicația americană menționează că își va încheia mandatul după alegerile legislative din acest an, politicienii români vor trebui să demonstreze în continuare că România poate fi o țară democratică cu partide politice transparente și eficiente și, astfel, pot obține încrederea oamenilor.

Totuși, Dacian Cioloș recunoaște că nu este foarte popular pentru că „așteptările sunt foarte ridicate și există multe critici potrivit cărora guvernul nu face suficient în procesul de reformă”. ”Am început, dar trebuie să schimbăm unele legi. Pentru a face asta, avem nevoie de sprijinul partidelor politice în parlament. Este posibil ca partidelor politice să nu le placă un guvern independent„, a răspuns premierul României la o întrebare legată de realizările de până acum ale guvernului său.

El a estimat că în actuala perioadă, în care România are un guvern tehnocrat, partidele politice românești au șansa de a se reforma și de a promova oameni noi.