Clienţii RCS&RDS pot vorbi în zonele în care compania nu are reţea, după semnarea unui acord cu Vodafone

Abonaţii de telefonie mobilă ai RCS&RDS vor putea vorbi şi în zonele în care compania nu are reţea, odată cu semnarea unui acord de parteneriat parafat cu Vodafone România.

11 apr. 2014, 08:40
Clienţii RCS&RDS pot vorbi în zonele în care compania nu are reţea, după semnarea unui acord cu Vodafone

„Acoperirea reţelei noastre nu se va opri la 2.100 MHz, ci vom upgrada un număr de 500 de situri ale reţelei noastre cu 900 MHz. La ora actuală avem 1.600 de situri la nivel naţional. Noua acoperire Digi Mobil şi Net Mobil de la RCS&RDS în 3G la nivel naţional vizează 21 de oraşe în bandă de frecvenţă 900 MHz şi 2.100 MHz. Pe de altă parte, vreau să vă anunţ că am semnat un parteneriat de roaming naţional cu Vodafone, care permite utilizatorilor RCS&RDS care nu au reţea în anumite zone să folosească traficul de voce în reţeaua Vodafone”, a menţionat Valentin Popoviciu, director Dezvoltare RCS&RDS.

Potrivit oficialului RCS&RDS, acordul de parteneriat cu Vodafone este valabil pe o perioadă de doi ani, pe baza unor obligaţii existente în noile licenţe ale operatorilor, intrate în vigoare din 6 aprilie.

„Doar utilizatorii noştri beneficiază de roaming naţional, nu şi cei de la Vodafone. Este o obligaţie care deja există în licenţele achiziţionate în 2012, una dintre condiţiile din caietul de sarcini este de a se oferi roaming naţional între operatori. Ca atare, am discutat cu operatorii din piaţă şi am ajuns la un acord cu Vodafone. Trecerea în roaming naţional se face firesc, iar tehnologic nu se face transfer în altă reţea în timpul convorbiri. În acordul cu Vodafone nu sunt impuse restricţii ale vitezei de transfer de date Acest parteneriat presupune folosirea reţelei radio a unui alt operator telecom. Nu văd un pericol în a ne pierde clienţii, odată cu parteneriatul semnat cu Vodafone”, a explicat Valentin Popoviciu.

O altă noutate anunţată de către companie este Digi Storage, un serviciu de stocare online de tip cloud, care permite utilizatorilor să stocheze anumite date şi să aibă acces la acestea de oriunde s-ar afla. Tariful de accesare a serviciului este de 3 lei/lună (TVA inclusă) pentru 50 GB, iar viteza de acces începe de la 50 MB/s.

Digi Storage reprezintă punctul unic de stocare a fişierelor (poze, filme, prezentări etc) care poate fi accesat de către clienţii companiei într-un mod extrem de simplu şi de rapid, din orice loc în care există o conexiune la Internet fix sau mobil, de pe orice dispozitiv – PC cu sistem de operare Windows, Linux, Mac OS X sau dispozitive mobile – Android, iOS.

Clienţii Digi Net Fiberlink 500 şi 1.000 beneficiază gratuit de spaţiu de stocare de 20 GB, şi pot solicita extinderi până la 150 GB, contra cost.

Operatorii mobili au finalizat, la începutul lunii aprilie, migrarea serviciilor în benzile de frecvenţe de 1.800 MHz, pentru viteze de 4G, şi pregătesc, în noaptea de 4 spre 5 aprilie tranziţia în benzile de 900 MHz pentru 3G.

Licenţele de utilizare a acestor frecvenţe radio alocate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România) au intrat în vigoare la data de 6 aprilie 2014, fiind valabile până la 5 aprilie 2029.

În a doua jumătate a anului 2012, Autoritatea a organizat licitaţia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029.

Pentru prima dată în România, licenţele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682.136.036 euro.

În urma licitaţiei, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicaţii mobile a crescut cu 77%.

RCS & RDS este lider pe piaţa în România în furnizarea serviciilor de Internet şi de televiziune prin cablu şi satelit şi este cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixă.

Totodată, compania furnizează servicii de telecomunicaţii în Spania, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.