CNA a amendat România TV cu 100.000 de lei. Victor Ciutacu, furios: Încearcă să ne sugrume economic

Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul de televiziune Romania TV cu suma de 100.000 de lei pentru discursul televiziunii din perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare legat de miliardarul american George Soros.. Suma a fost propusa de Orsolya Eva Borsos si a fost votata de sapte din cei unsprezece membri prezenti la sedinta de azi. Doi membri CNA au propus chiar amenda maximă, de 200.000 de lei, care însă nu a întrunit numărul minim de voturi (șase). A mai existat și o propunere de 50.000 de lei, însă nici aceasta nu a trecut la vot.

RomaniaTV.net
31 ian. 2017, 17:57
CNA a amendat România TV cu 100.000 de lei. Victor Ciutacu, furios: Încearcă să ne sugrume economic

Jurnalistul Victor Ciutacu a declarat marți seară că a primit „cu dezgust” vestea amenzii impuse de CNA postului România TV. Precizând că vorbeşte în nume personal, Ciutacu spune că se aştepta la astfel de lovituri pentru postul TV: „Încearcă să ne sugrume din punct de vedere economic”.

În acest context, Victor Ciutacu a amintit închiderea OTV de la începutul anilor 2000.

„Dacă țineți bine minte, OTV-ul l-au desființat (în 2012-2013 – n.r.) prin amenzi repetate neplătite. Noi nu cred că suntem în halul în care să nu putem plătim amenzile. Pe de altă parte, este această acțiune concertată de convingere – printr-un soi de șantaj emoțional – asupra agențiilor de publicitate și a marilor cheltuitori, să nu mai bage publicitate la noi și, în subsidiar, la Antena 3 (și uneori la B1 – depinde cine scrie apelul). Cu asta se ocupă oamenii ăștia”, a afirmat Victor Ciutacu pentru PSnews.ro.

Jurnalistul i-a pus la zid pe actualii membri CNA care și-au obținut funcțiile la propunerea PSD sau a guvernelor din care PSD făcea parte. „M-am uitat și eu la cum s-a votat, m-am uitat la cum s-a propus, mă uit cu câtă satisfacție votează amenzi PSD-iștii din CNA și cei trimiși de guvernele și puterile PSD din CNA. Pentru ce? Pentru că am spus că oamenii lui Soros își fac treaba? Păi, dar PSD-iștii, în primul rând, au fost principalii beneficiari în urma acestei campanii electorale a poveștii cu Soros. Dar nu mai contează, că așa e când schimbi stăpânul… Altfel, e dezgustătoare atitudinea CNA, dar eu nu mi-am făcut niciodată iluzii că oamenii ăia ar putea gândi altfel decât o turmă. E o turmă care se duce la mai mulți sau la mai puțini. Așa au fost învățați”, a punctat Ciutacu.

Altă nemulțumire a lui Victor Ciutacu s-a referit la procedura care obligă o televiziune ca întâi să plătească amenda primită de la Consiliul Național al Audiovizualului, dar aceeași lege abia apoi permite recuperarea în instanță a banilor.

„Mi se pare absolut oribil că, în conformitate cu legislația audiovizuală, întâi ești obligat să plătești și abia dup-aia poți să contești în instanță. Nicăieri într-o lume normală nu s-a întâmplat așa ceva! În mod normal, te judeci. Dar așa e statul român… Și, când câștigi procesul cu CNA-ul, te trimit… Spre exemplu, în cazul meu s-a mai întâmplat când eram la Antena 3: câștigi ulterior în instanță și te trimit la Ministerul Finanțelor să-ți iei banii, pentru că banii provin de la bugetul de stat. Adică ei te amendează, iar tu recuperează banii de unde apuci! O mizerie! De altfel, tot ce se întâmplă e o mizerie. CNA-ul, dacă mă-ntrebi pe mine, nici n-ar trebui să existe. Își face de treabă sub presiunea străzii”, a detaliat jurnalistul.