COD GALBEN de FURTUNĂ. Persoane rănite, maşini distruse şi copaci căzuţi din cauza vremii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, avertizare nowcasting cod galben de furtuni, valabil în mai multe judeţe. Marţi, în mai multe judeţe a fost prăpăd. În Galaţi, zece persoane au fost rănite, peste o sută de copaci au fost doborâți și zeci de mașini au fost avariate în urma unei furtuni puternice. Şi în Capitală furtuna a făcut ravagii, mai mulţi copaci au căzut, unul dintre ei chiar pe un autoturism.

25 iul. 2017, 05:23

Furtunileviolente au lovit mai multe zone din ţară. Apele dezlănţuite au devastat un cartier din Baia Mare, iar pe Transfăgăraşn circulatia a fost intreruptă din cauza unei viituri.

Dezastru a fost şi în Capitală. Un Comandament de Urgenţă a fost instituit, marți, la Primăria Capitalei, în urma fenomenelor meteo nefavorabile, din cursul după-amiezii, cu ploaie, vânt şi descărcări electrice. Furtuna a dus la producerea mai multor incidente, în București. Astfel, circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost întreruptă circa două ore, au căzut patru copaci, înregistrându-se şi semafoare defecte, ca urmare a vremii nefavorabile.

Până la ora 16,30 au fost consemnate următoarele incidente: un copac a căzut pe o maşină pe strada Petre Creţu nr. 1, un altul s-a prăbuşit pe b-dul Mărăşti, intrare Spital Elias, ceilalţi doi pomi căzând pe str. Caraiman/str. Paraschiva Gherghel, respectiv pe şos. Gheorghe Siseşti nr.145. Totodată, s-au înregistrat semafoare defecte pe str. Braşov/b-dul Timişoara, Piaţa Presei Libere, str. Ceahlău/Calea Crângaşi.

  • Galați: Persoane rănite, peste o sută de copaci doborâți, zeci de mașini avariate, în urma unei furtuni

Zece persoane au fost rănite, peste o sută de copaci au fost doborâți și zeci de mașini au fost avariate în urma unei furtuni puternice care a izbucnit marți seara în zona Galațiului, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Zaharia.

În urma furtunii, Serviciul Județean de Ambulanță Galați a înregistrat zece apeluri legate de persoane lovite de crengi, rupte din copaci, panouri, o poartă metalică și bucăți de acoperiș. Toți pacienții au fost transportați cu ambulanțele la Spitalul Județean de Urgență Galați, urmând ca aceștia să primească îngrijiri medicale.

Peste 3.000 de consumatori din cinci localități au rămas fără curent din cauza furtunii

Peste 3.000 de consumatori din cinci localități din județul Galați au rămas, marți seara, fără curent electric din cauza condițiilor meteo excepționale de vânt foarte puternic și ploaie în rafale.

Potrivit sursei citate, furtuna a afectat trei linii electrice aeriene de 110kV, 32 de linii de medie tensiune și aproape 600 de posturi de transformare, care alimentează în total aproximativ 3.000 de consumatori, localitățile cele mai afectate fiind Berești, Suceveni, Foltești, Nicopole, Frumușița. Din cauza vegetației căzute, există probleme și în liniile electrice de joasă tensiune.

Electrica Galați a trimis în teren peste 40 de specialiști, organizați în 15 echipe, care acționează pentru remedierea defecțiunilor apărute.

Citeşte şi: Prăpăd în Brăila din cauza unei vijelii. Patru persoane au fost rănite, o femeie este în comă

Potrivit Agerpres, dispeceratul SC Gospodărire Urbană SRL Galați a primit zeci de sesizări telefonice din partea locuitorilor care reclamă arbori prăbușiți pe străzi sau pe autovehicule. Toate echipele societății și cele ale Ecosal Galați se află pe teren, prioritățile fiind degajarea străzilor, a autovehiculelor avariate și strângerea arborilor căzuți în alte zone — artere secundare.

Circulația tramvaielor și troleibuzelor este blocată în municipiul Galați din cauza firelor de contact rupte de vântul puternic, dar și de crengile extrem de groase desprinse din copaci în timpul vijeliei.

Directorul Transurb Galați, Genica Totolici, a declarat că doar autobuzele circulă pe străzile orașului. „Toată lumea este pe teren și lucrează. A fost dezastru”, a spus ea.

La ora 19,30 primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență pentru a stabili pașii care trebuie urmați, se arată într-un comunicat de presă transmis de Biroul de presă al Primăriei Galați.

„Sunt deja multe sesizări cu privire la urmările furtunii care a avut loc mai devreme. Echipe ale Ecosal, Gospodărire Urbană și Transurb, alături de echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, sunt deja în teren și intervin acolo unde este nevoie. Rugăm cetățenii să aleagă cu grijă locul unde își parchează mașinile, pentru a facilita accesul utilajelor și al echipelor care intervin. De asemenea, vă rugăm să aveți răbdare, pentru că toate sesizările vor fi evaluate și intervenim cât se poate de prompt”, se subliniază în comunicat.

Potrivit ISU Galați, în municipiul Tecuci au fost inundate cinci curți în urma unei ruperi de nori.

Citeşte şi COD GALBEN de FURTUNI în mai mult de jumătate din ţară. VEZI HARTA