COD GALBEN de vânt. Ninsori în masivele muntoase

ANM a emis, marţi, o atenţionare cod galben de vânt pentru judeţul Tulcea, în vigoare până la ora 15.00.    

18 apr. 2017, 06:41
COD GALBEN de vânt. Ninsori în masivele muntoase

Atenţionarea cod galben de vânt a fost emisă pentru Tulcea şi este în vigoare până la ora 15.00.

Se semnalază intensificări ale vântului care la rafală ating 55 – 60 de kilometri pe oră, iar ca fenomen asociat ANM menţionează ploile slabe.

În toate masivele muntoase din județul Hunedoara a nins în ultimele 24 de ore, stratul de zăpadă ajungând până la o grosime de circa 10 centimetri în zonele înalte, de creastă, a declarat marți, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

„A fost frig, a nins și s-a albit peste tot în Parâng, Straja sau Retezat. Sunt zone în care avem zăpadă de la cota 1.100 în sus. Grosimea stratului de zăpadă crește odată cu altitudinea, astfel că ajunge la circa 10 centimetri în zona golurilor alpine și pe creste. Nu există pericol de avalanșe”, a spus Bodean.

Potrivit acestuia, chiar dacă în zilele sărbătorilor de Paști la munte au fost mulți turiști, nu s-au înregistrat evenimente deosebite ca urmare a faptului că vremea a fost foarte rece și umedă și i-a reținut pe aceștia în pensiuni și cabane.

„Au fost foarte mulți turiști la Gențiana și Pietrele, în Retezat, dar vremea nu le-a permis să iasă pe trasee. Majoritatea celor care au venit la munte de Paști sperau să poată prinde câteva ore de soare pe un traseu, dar au fost nevoiți să rămână în jurul cabanelor”, a arătat șeful Salvamont Hunedoara.

Pentru următoarea perioadă, salvamontiștii le recomandă turiștilor să fie atenți atunci când decid să plece pe trasee, mai ales că pe poteci se poate aluneca ușor din cauza zăpezii proaspete. Turiștii pot întreba la refugiile Salvamont despre starea traseelor și prognoza meteo.