COD ROŞU de INUNDAŢII PRELUNGIT pentru judeţele Gorj, Olt, Argeş, Vâlcea şi Teleorman VIDEO

Ploile torenţiale care au căzut în ultimele zile au umflat râurile, ducând la inundaţii dezastruoase. Institutul Naţional de Hidrologie a emis o serie de avertizări de inundaţii.

29 iul. 2014, 10:06

UPDATE: COD ROŞU în judeţele Teleorman, Olt şi Argeş

COD ROŞU: Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din bazinul superior al râului Vedea se menţine şi extinde avertizarea COD ROŞU, emisă de ABA Argeş-Vedea, începând cu data de 30.07.2014, ora 8:00 pe Vedea şi pe afluentul său Cotmeana din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş.

UPDATE: CODUL ROŞU a fost prelungit în patru judeţe, Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş

COD ROŞU. Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din bazinele aflate sub avertizare COD ROŞU, din judeţele Gorj şi Vâlcea, se prelungeşte şi se extinde avertizarea emisă anterior până în data de 30.07.2014 ora 9:00 pentru râurile: Gilort amonte s.h. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe Olteţ şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt).

COD GALBEN de inundaţii, pentru următoarele ore

Marţi seara, pentru o perioadă de peste două ore, circulaţia pe DN 65 Slatina-Piteşti, la Coloneşti, a fost blocată din cauza inundaţiilor şi a fost reluată în jurul orei 23,00.

Au fost evacuate 18 persoane din comuna Coloneşti, trei persoane din Jitaru şi patru persoane din Scorniceşti. Potrivit subprefectului Emanuel Oproiu, în comuna Icoana populaţia a fost informată să fie pregătită de evacuare în cazul revărsării râului Vedea şi de asemenea pentru a evacua şi bunurile şi animalele din gospodării.

În teren, în zonele inundate au fost şeful ISU Olt, Marin Pică, prefectul Silviu Neacşu şi subprefectul Emanuel Oproiu. La Icoana situaţia este monitorizată de echipaje de pompieri pentru a fi pregătiţi de intervenţii rapide.

Marţi au fost inundaţii în judeţul Olt în localităţile Morunglav, Vultureşti, Schitu, Verguleasa, Vulpeni, Voineasa, Baldovineşti, Găvăneşti, Cungrea, Dobreţu, Dobroteasa.

În cursul zilei de marţi şapte persoane surprinse de ape sau luate de viituri au fost salvate de către pompieri, după intervenţii de peste trei ore. 

COD PORTOCALIU DE INUNDAŢII

Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiul de Est şi afluenţii de stânga ai Jiului, Jiu pe sector aval confluenţă Gilort – amonte Podari, râuri aferente judeţelor Hunedoara, Gorj şi  Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş, bazinul superior al Vedei (Vedea amonte S.H. Văleni şi Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus) – judeţele Olt, Argeş şi Teleorman şi pe ceilalţi afluenţi ai râului Vedea din judeţul Teleorman, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa sector aval confluenţă cu Cricovul Dulce – acumularea Dridu (judeţele Dâmboviţa şi Ilfov).

COD GALBEN DE INUNDAŢII

Pe râurile din bazinele hidrografice: Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu amonte confluenţă Gilort, Jiu sector aval Răcari, afluenţii de dreapta ai Jiului – judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, Vedea – sector aval Văleni (judeţul Teleorman), Teleorman aval Tătărăştii de Sus (judeţul Teleorman), Dâmboviţa – curs mijlociu (judeţul Dâmboviţa), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul Argeşului (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa amonte confluenţă cu Cricovul Dulce şi afluenţii mici din judeţele Dâmboviţa şi Prahova.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Cluj, Alba, Sibiu şi Prahova.

Peste 1.600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – pompieri, poliţişti, jandarmi – intervin marţi cu peste 400 de mijloace tehnice pentru salvarea persoanelor afectate de inundaţiile din judeţele Alba, Argeş, Caraş Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

„Din dispoziţia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, dotate cu dispozitive speciale de salvare, având la bord echipaje de salvatori acţionează în acest moment pentru evacuarea persoanelor din localităţile afectate de inundaţii din judeţele Gorj şi Vâlcea”, informează un comunicat al MAI remis.

În funcţie de situaţia operativă, numărul elicopterelor poate fi suplimentat, acestea urmând să fie direcţionate acolo unde sunt solicitări din partea autorităţilor locale.

„Totodată, prin dispoziţia vicepremierului Gabriel Oprea s-au luat toate măsurile pentru a se scoate de la Rezervele de Stat mai multe ajutoare pentru persoanele afectate de inundaţii, astfel: 3.200 kg conserve pateu, 4.860 kg conserve de carne, 24.300 litri de apă şi 200 de seturi cuprinzând pături, saltele, cearceafuri şi feţe de pernă”, se mai arată în comunicat.

Aceste ajutoare vor ajunge în regim de urgenţă în zonele afectate de inundaţii.

Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti.

Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, au ajuns în comuna vâlceană Vaideeni, unde râul Luncavăţ şi-a modificat cursul şi a inundat cătunul Atârnaţi, izolând aproximativ 700 de persoane.

Râurile Cerna, Luncavăţ şi Bistriţa au produs viituri, au ieşit din matcă şi au inundat zeci de gospodării riverane în localităţile Vaideeni, Lăpuşata, Frânceşti şi oraşul Băbeni.

Mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), din Comandamentele Locale de Urgenţă lucrează în prezent pentru evacuarea oamenilor, animalelor şi altor bunuri în zonele unde râurile au ieşit din matcă şi, cum este cazul Luncavăţului, şi-au schimbat cursul.

„La Vaideeni, râul şi-a schimbat cursul şi curge prin cătunul Atârnaţi. Cerna a produs o viitură destul de mare în zona Lăpuşata. Acţionăm cu efective suplimentare şi încercăm să salvăm animalele, bunurile”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU, Cătălin Popescu.

Un număr de 700 de oameni au rămas izolaţi după ce râul şi-a schimbat cursul. Două elicoptere sunt în plin proces de evacuare a 50 de oameni izolaţi pe o insulă creată în mijlocul râului.

Sub cod de alertă de inundaţii sunt toate localităţile în aval de acest râu: Măldăreşti, Oteşani, Popeşti şi Şirineasa.

De altfel, potrivit ISU, tot judeţul Vâlcea a fost grav afectat de inundaţii şi viituri, mai multe drumuri naţionale au fost închise, drumuri judeţene distruse, poduri şi podeţe luate de apă.

În Râmnicu Vâlcea, ploile au produs inundaţii în cartierele Râureni, Troianu, Dealul Malului şi Goranu.

Judeţul Vâlcea este sub avertizare de cod roşu de inundaţii până la ora 23.00.