COD ROŞU de CANICULĂ în mai multe judeţe din ţară. Temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius VEZI HARTA

COD ROŞU de CANICULĂ. ANM a emis, joi, un cod roşu de caniculă pentru mai multe judeţe din ţară. Restul zonelor, inclusiv în Capitală, va fi cod portocaliu de caniculă.

03 aug. 2017, 08:59

COD ROŞU de CANICULĂ. AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD ROȘU. Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

VEZI şi PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Notă: Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Indicele de confort termic, extrem de ridicat

Joi la prânz, indicele de confort termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi în mai multe zone din ţară. În jurul orei 16.00, aproape toată ţara a fost cuprinsă de căldura sufocantă.

De asemenea, în unele zone din Dobrogea, indicele UV a depăşit pragul de 8 unităţi.

Până joi seara, toată ţara se află sub cod portocaliu şi cod galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, în aceste zone disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 şi 39 de grade Celsius.

Citeşte şi Capitala şi toate judeţele ţării intră sub avertizări de caniculă. Temperaturile vor ajunge la 39 de grade

VEZI şi Temperaturi insuportabile, canicula face victime. Vezi cum trebuie să te îmbraci, ce sa mănânci şi când este interzis să stai în soare