COD RUTIER 2018: Când scapi de amendă pentru nepurtarea centurii de siguranţă

COD RUTIER 2018: Toate persoanele care se află într-o mașină aflată în deplasare, indiferent de locul pe care îl ocupă în mașină, sunt obligate să poarte centura de siguranță. Totuși, există și situații în care șoferii sau pasagerii sunt scutiți de purtarea centurii de siguranță, și anume în cazul unor afecțiuni medicale în care este contraindicată purtarea acesteia.

27 iul. 2018, 06:15
COD RUTIER 2018: Când scapi de amendă pentru nepurtarea centurii de siguranţă

COD RUTIER 2018: Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede ca toate persoanele “care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice. Mai mult, șoferii sunt obligați să informeze pasagerii în legătură cu obligativitatea purtării centurii de siguranță.

Totuși, conform Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt și situații în care nu este obligatorie purtarea centurii de siguranță. Una dintre aceste situații este atunci când este vorba de instructorii auto, în cazul șoferilor care execută o manevră de mers înapoi și a celor care fac servicii de transport public de persoane, în regim de taxi.

Regulamentul mai stabilește și alte categorii de persoane care sunt scutite de purtarea centurii de siguranță, și anume femeile care sunt, în mod evident, gravide sau șoferii și pasagerii care suferă de o boală care-i împiedică să poarte centura.

Lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.246/2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone şi a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Potrivit acestui act normativ, afecțiunile pentru care se aplică excepția de a purta centura de siguranță sunt:

  • sindroame hemoragipare;
  • sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
  • leucemii acute şi cronice;
  • mielom multiplu;
  • limfoame maligne;
  • ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
  • status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator;
  • by-pass extraanatomic axilo-femural;
  • pace-maker cardiac recent montat;
  • afecţiuni acute ale sânului;
  • obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

Pentru a nu fi sancționate de poliția rutieră, persoanele care suferă de aceste afecțiuni trebuie să demonstreze existența acestora cu ajutorul unui certificat medical în care să fie menţionată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă.

Nepurtarea centurii de siguranță în timpul deplasării unei mașini reprezintă, potrivit Codului rutier, o contravenție din clasa I de contravenții, ce este penalizată cu două sau trei puncte-amendă. În condițiile în care, în acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță sunt situate între 290 și 435 de lei. La acestea se adaugă și două puncte de penalizare.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro