Comisia Europeană va acorda asistenţă de specialitate Greciei după incendiile devastatoare

Comisia Europeană oferă Greciei asistenţa de specialitate necesară pentru o accelerare a procedurii de accesare a Fondului de solidaritate al UE (FSUE) în contextul situaţiei dramatice cauzate de incendii, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

27 iul. 2018, 08:12
Comisia Europeană va acorda asistenţă de specialitate Greciei după incendiile devastatoare

„Suntem cu tot sufletul alături de poporul grec în aceste momente atât de dificile. Avem un dialog permanent cu autorităţile elene şi, prin intermediul serviciilor Direcţiei Generale pentru Politică Regională (DG Regio), le oferim asistenţa de specialitate necesară pentru o accelerare a procedurii de accesare a Fondului de solidaritate al UE (FSUE), a spus oficialul european citat într-un comunicat de presă difuzat vineri.

În prezent, autorităţile elene fac o estimare a pagubelor cauzate de incendii, în baza căreia vor trimite Comisiei cererea pentru obţinerea de fonduri. ”Imediat ce vom constata îndeplinirea condiţiilor necesare pentru utilizarea acestui instrument, suntem gata să facem tot ceea ce este posibil pentru ca o primă tranşă de finanţare să fie plătită cât mai rapid”, a adăugat Corina Creţu.

În plus, odată ce condiţiile de accesare a Fondului de solidaritate sunt îndeplinite, există şi posibilitatea ca Grecia să beneficieze de o rată de co-finanţare de 95% pentru lucrările de reconstrucţie finanţate prin intermediul politicii de coeziune.

Corina Creţu a evocat şi posibilitatea modificării programelor operaţionale dedicate Greciei, în cadrul politicii de coeziune, în baza unei solicitări din partea autorităţilor elene, pentru a putea redirecţiona fonduri europene şi către relansarea activităţii economice în zonele afectate de incendii.