Comisia juridică a amânat o săptămână discuţia la 22 de proiecte de modificare a codurilor penale

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne cu o săptămână, dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în timp ce PNL a cerut amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

09 iun. 2015, 11:44
Comisia juridică a amânat o săptămână discuţia la 22 de proiecte de modificare a codurilor penale

Membrii Comisiei Juridice au introdus pe ordinea de zi cele 22de propuneri legislative, care urmează să fie trimise instituţiilor abilitate – ÎCCJ, CSM, Ministerul Justiţiei- pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul Ciprian Nica (PSD) a propus termenul de o săptămână pentru avizul asupra acestor proiecte, însă PNL a criticat propunerea, invocând o grabă „suspectă” de a fi adoptate aceste proiecte.

Reprezentanţii CSM au solicitat un termen de două săptămâni, pe motiv ca nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil. 

Preşedintele ÎCCJ Livia Stanciu a arătat că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.

„Vorbim despre un pachet de proiecte care vizează modificari substanţiale cu privire la CP şi CPP, ambele sunt legi organice şi reprezintă fundamentul pe care îşi desfăşoară activitatea justiţia.
Cred că, pentru a da o notă de maximă seriozitate vis a vis de aceste proiecte, nu s-ar impune să purtăm azi discuţii nici la modul general. Nu aveţi un punct de vedere exprimat de către ÎCCJ. Nu cunoaştem punctele de vede ale celorlalţi invitaţi: CSM, MJ. Este extrem de important ca fiecare din aceste instituţii să ne exprimăm puncte de vedere şi să cunoaştem punctele de vedere ale celorlalţi. Având în vedere că este vorba de legi foarte importante, vă rog să amânaţi”, a spus Stanciu.

Însă, secretarul de stat în MJ Liviu Stancu a susţinut că trebuie urgentată discuţia asupra proiectului guvernului de modificare a Codurilor, elaborat din 2014. „Acest proiect este din 2014 în Parlament şi am solicitat urgentarea”, a menţionat secretarul de stat.

Senatorul PSD Șerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii proiectelor, a spus că nu trebuie amânate discuţiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale.

Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare.