Comisia SRI, întâlnire de urgenţă după demisia lui GEORGE MAIOR: Vrem să înţelegem ce s-a întâmplat

Comisia parlamentară a SRI se va întruni, joi, pentru a discuta situaţia creată după demisia lui George Maior de la şefia Serviciului Român de Informaţii. 

28 ian. 2015, 13:27
Comisia SRI, întâlnire de urgenţă după demisia lui GEORGE MAIOR: Vrem să înţelegem ce s-a întâmplat

Membrii Comisiei parlamentare de control a SRI se vor întruni joi, începând cu ora 10.30.

„Evenimentul deosebit, demisia domnlui Maior ne-a luat pe toţi prin surprindere. (…) Dl Maior, un om extrem de respectat, un profesionat, un om care în ultimii 8 ani a gestionat acest domeniu extrem de bine şi care ieri a ales să-şi prezinte demisia dlui preşedinte Iohannis… Este rolul şi treaba Comisiei să verifice dacă toate procedurile, toate situaţiile create de această demisie sunt aplicate, dacă Serviciul funcţionează corect şi la parametri optimi, dacă avem o continuitate a grijii faţă de situaţiile deosebite care stau în jurul României”, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, pentru România TV, membru al Comisiei parlamentare de control a SRI.

Deputatul a precizat că preşedintele Comsiei, Georgian Pop, a decis să convoace o reuniune pentru a vedea în ce situaţie suntem: „dacă există un potenţial pericol şi cred că a făcut foarte bine, spunând că serviciile de informaţii ale României se află sunt controlul Parlamentului”.

CITEŞTE ŞI George Maior, directorul SRI, şi-a dat demisia. Klaus Iohannis a acceptat-o

„Important este să ne reunim noi cei din Parlament şi să stabilim un calendar de acţiuni care să ne permită să verificăm felul în care se desfăşoară lucrurile la SRI în noua conjuctură şi vom decide în ce măsură şi când vom avea discuţii cu conducerea nouă a Serviciului. (…) Vom încerca să înţelegem ce s-a întâmplat cu dl Maior. Cooperarea, colaborarea cu dânsul a fost tot timpul aşezată sub auspiciile unei mari încrederi şi a tipului dânsului de personalitate. Greu ne închipuim cum, în România, o persoană va putea egala in experienţă, în cunoştinţe, în relaţiile internaţionale, în relaţiile cu celelalte servicii pe dl Maior. E şi o mică îngrijorare a noastră”,  a adăugat Sebastian Ghiţă.

George Maior, directorul SRI, şi-a dat demisia, marţi, iar preşedintele Klaus Iohannis a acceptat-o. Şeful statului va trebui să propună un nou şef al Serviciului, care urmează să fie numit de Parlament. Iohannis este aşteptat să facă o nominalizare şi la SIE, serviciu rămas fără director după demisia lui Teodor Meleşcanu.