Comisia privind alegerile din 2009 vrea să ceară informaţii de la MAE şi SRI despre prezenţa lui Maior şi Coldea la Oprea

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 ia în calcul să transmită mai multe adrese Ministerului de Externe şi Serviciului Român de Informaţii pentru a solicita informaţii cu privire la prezenţa lui George Maior şi a lui Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea în seara turului doi al scrutinului prezidenţial, a declarat, joi, preşedintele Comisiei, Oana Florea.

27 iul. 2017, 11:30
Comisia privind alegerile din 2009 vrea să ceară informaţii de la MAE şi SRI despre prezenţa lui Maior şi Coldea la Oprea

„Avem în vedere o modificare legislativă, fie în perioada următoare şi atunci va trebui să suspendăm activitatea comisiei, fie în raportul final să inserăm modificări legislative pentru a da comisiilor parlamentare de anchetă prerogative suficiente, importante pentru ca aceasta să-şi desfăşoare activitatea. Aşa cum aţi observat şi dumneavoastră, activitatea noastră este îngreunată de neparticiparea la şedinţe sau în cazul în care există participare refuzul de a da informaţii, refuzul de a da documente, ceea ce din legisalţia altor ţări am observat că nu există astfel de cazuri. Ieri am studiat legislaţia din Franţa şi Belgia pe acest aspect”, a spus Oana Florea, citată de News.ro.

Deputatul PSD a mai spus că, cel mai probabil, se vor transmite adrese MAE şi SRI pentru a solicita informaţii cu privre la prezenţa lui George Maior şi a lui Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea.

„Se vor avea în vedere adrese către MAE, către instituţii răspuns cu ce căuta reprezentatul lor, domnul Maior în seara respectivă în casa domnului Oprea, de asemenea şi către SRI, dar aceste decizii le vom lua la şedinţa următoare vom da un vot final”, a afirmat preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Ea a susţinut că se va trimite o scrisoare şi către Ministerul Justiţiei în care solicită sprijin în demersul de a obţine de la Parchetul dosarul clasat care viza alegerile prezidenţiale.

„Chiar către Ministerul justiţiei vom trimite astăzi o solicitare în a ne sprijini pentru a obţine de la Parchetul general dosarul clasat”, a spus Oana Florea.

Întrebată dacă în sesizările pe care intenţionează să le trimită către MAE şi SRi va solicita şi sancţiuni, deputatul PSD a răspuns: „Nu este în sarcina nostră. Decizia Curţii spune clar că sesizările administrative vor fi făcute de noi, dar nu cu propuneri, ci propunerile vin din partea instituţiei respective. Deci nu avem în prerogative aşa ceva”.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a afirmat, în cadrul şedinţei comisiei, că MAE ar trebui sesizat pentru faptul că George Maior s-a prezentat la audieri, dar nu a dorit să răspundă la anumite întrebări, iar Serviciului Român de Informaţii ar trebui să i se solicite lămuriri publici privind prezenţa acestuia şi a lui Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea.

„Ar trebui să sesizăm MAE pentru faptul că ambasadorul George Maior s-a prezentat, dar a refuzat să răspundă la întrebările comisiei. De aceea, propun să se sesizeze MAE pentru a avea o poziţie publică. Cred că ar trebui să sesizăm şi SRI să-i cerem lămuriri publice legate de prezenţa directorului SRI şi a directorului adjunct în acea seară, la domnul Oprea acasă. În cazul domnului George Maior avem confirmarea că a fost acolo, chiar dacă domnia sa spune că a fost un eveniment privat. E o lămurire necesară”, a argumentat Liviu Pleşoianu. 

Citeşte şi: Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 îi scrie Laurei Kovesi: Aţi fost acasă la Gabi Oprea în seara alegerilor? Cu ce scop?