COMPER 2019. Scandal după subiectele la română. „Dacă nu face de 100 de puncte, copilul este certat, arătat cu degetul, demotivat”

COMPER 2019. "Zilele acestea am intrat în febra concursului Comper. Dacă nu faci de 100 de puncte, nu ești performant, nu lucrezi la clasă, dacă faci de 100 de puncte forțezi copilul și îl expui presiunii. Dacă copilul face de 100 de puncte, acesta este recompensat, bine văzut și laudat, dacă nu face de 100 de puncte, copilul este certat, arătat cu degetul, demotivat, câteodată ajunge de râsul întregii clase”, scrie învățătoarea Claudia Chiru pe pagina sa de Facebook, despre concursul școlar, scrie Edupedu.ro.

22 ian. 2019, 07:54
COMPER 2019. Scandal după subiectele la română. „Dacă nu face de 100 de puncte, copilul este certat, arătat cu degetul, demotivat”

COMPER 2019. Învățătoare la o școală din București, Claudia Chiru spune că trebuie să rămânem “în programă cu acești copii” și să le fie respectate “stadiile de dezvoltare și nevoile lor de copii de ciclul primar”.
Subiecte de concurs – Comper-Limba si literatura romana

“Dacă noi ridicăm ștacheta doar pentru că vrem să ne încordăm să fim mai tari, alunecăm într-o competiție nesănătoasă care invită și lasă loc multor comentarii”, avertizează învățătoarea.

COMPER 2019. Claudia Chiru, textul de pe pagina sa de Facebook:

“Zilele acestea am intrat în febra concursului Comper. Dacă nu faci de 100 de puncte, nu ești performant, nu lucrezi la clasă, dacă faci de 100 de puncte forțezi copilul și îl expui presiunii. Dacă copilul face de 100 de puncte, acesta este recompensat, bine văzut și laudat, dacă nu face de 100 de puncte, copilul este certat, arătat cu degetul, demotivat, câteodată ajunge de râsul întregii clase.

Dacă profesorul trece punctaje de 100 de puncte fără număr, este căutat și cotat ca fiind foarte bun, bagă carte în ei, dacă nu trece 100 de puncte fără număr, este un profesor slab, care nu lucrează. Care este adevărul?

Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc.

Din punctul meu de vedere vreau sa transmit rugămintea de a sta în programă cu acești copii și de a le respecta stadiile de dezvoltare și nevoile lor de copii de ciclul primar. Dacă noi ridicăm ștacheta doar pentru că vrem să ne încordăm să fim mai tari, alunecăm într-o competiție nesănătoasă care invită și lasă loc multor comentarii.

În acest moment ne putem lovi la concursuri de exerciții care se rezolvă aplicând teoria algebrei abstracte denumită suma lui Gauss la clasa a III-a sau numărarea sunetelor și a literelor corespunzătoare cuvintelor care se scriu cu grupuri de litere. Acestea sunt lucruri foarte complicate pentru mintea unui copil de ciclul primar și nu se pot explica pentru a fi cuprinse cu mintea de clasa a III-a sau uneori a II-a, se pot memora după muuulte exerciții, însă această formă ar fi nesatisfăcătoare, pentru că baza se pune temeinic, logic, nu artificial.

Baza se pune în concret, memorarea exercițiilor îi trage pe copii în abstract unde ei nu pot sta deocamdată, căci nu cuprind această dimensiune.”

COMPER 2019. Alexandru Tăbușcă, Conferențiar universitar la Universitatea Româno-Americană: Exercițiile nu sunt deloc de fapt rele

UPDATE Într-un comentariu pe pagina de Facebook Edupedu.ro, Alexandru Tăbușcă, Conferențiar universitar la Facultate de Informatică Managerială a Universității Româno-Americane, spune că “un astfel de concurs/disciplină, la nivel oarecum național cu aceleași subiecte comune, mi se pare un lucru bine-venit. Nu trebuie exacerbată importanța sa, dar are rolul de a obișnui elevii cu un mediu de competiție“.

“A avut și fii-miu chiar Comper vineri (și cred că e și la Mate vinerea aceasta… dacă nu se dă liber că e la școala de stat) și exercițiile nu sunt deloc de fapt rele. Așa numiții ‘itemi’ (…) au fost chiar foarte buni pentru acest nivel (și nu, nu a luat 100 de puncte fii-miu, pentru că nu a fost atent la o întrebare)”, scrie Alexandru Tăbușcă.

Tot într-un comentariu, Claudia Chiru precizează că există concursuri la această categorie de vârstă “pentru că este bine să obișnuim copiii cu organizarea, sructura, timpul necesar, atenția, corectarea etc. Modul în care este folosit acest instrument este greșit“.