Constantin Nicolescu, fostul şef al CJ Argeş, CONDAMNAT definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare

Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Argeș, a fost condamnat, joi, la 7 ani și 8 luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraude cu fonduri europene. Sentința Curții de Apel București este definitivă. 

05 feb. 2015, 10:26
Constantin Nicolescu, fostul şef al CJ Argeş, CONDAMNAT definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare

Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la şapte ani şi opt luni de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false.

UPDATE Constantin Nicolescu a fost ridicat de la domiciliul sau din municipiul Pitesti si condus la sediul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ). La iesirea din locuinta, Nicolescu a spus, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca nu se astepta sa primeasca o condamnare cu executare in acest dosar.

Dupa indeplinirea tuturor formalitatilor legale, fostul presedinte al CJ Arges va fi dus de la IPJ Arges la Penitenciarul Colibasi, pentru executarea pedepsei. Pentru inceput, el va fi tinut in carantina 21 de zile, conform procedurilor legale.

______________________________________________________________________________________

Judecătorii Curţi de Apel Bucureşti au dispus, joi, condamnarea lui Constantin Nicolescu la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, la care au adăugat un spor de pedeapsă de doi ani şi opt luni. Nicolescu va executa astfel şapte ani şi opt luni de închisoare, iar după executare îi vor fi interzise mai multe drepturi, pe o perioadă de cinci ani.

Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti la data faptelor, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar timp de zece ani nu va avea dreptul să ocupe o funcţie de conducere, decizie sau control într-o societate comercială.

Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, a fost condamnat tot la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus, prin aceeaşi hotărâre, achitarea lui Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA.

Gheorghe Nicuț, primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa din judeţul Argeş, toţi în funcţii la data faptelor, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Tot la trei ani de închisoare cu suspendare a fost condamnat şi Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş la data faptelor, iar diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea au primit pedepse de câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis ca Nicolescu, Nicuţ, Ştefan, Andrei, Despan şi Grigore să plătească Ministerului Finanţelor peste 880.000 de euro, iar Grigore să achite 260.800 de euro, sume care reprezintă prejudiciul adus statului.

Instanţa a dispus anularea cererilor de finanţare ale proiectului cu fonduri Phare privind patru unităţi de învăţământ din judeţului Argeş.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, inculpaţii condamnaţi la pedepse cu executare urmând să fie încarceraţi.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, şi ceilalţi inculpaţi din dosar au fost trimişi în judecată în acest dosar în 18 mai 2011.

Procurorii DNA au dispus, săptămâna trecută, extinderea cercetărilor, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 2 februarie 2015 și până la data de 2 aprilie 2015, faţă de Constantin Nicolescu, care la data faptelor era președinte al Consiliului Județean Argeș și președinte al organizației județene a PSD.

Nicolescu este cercetat pentru „o infracțiune prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 – folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, în formă continuată (35 acte materiale); pentru instigare la opt infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care trei în formă continuată”.

Constantin Nicolescu, fostul şef al CJ Argeş, CONDAMNAT la 9 ani şi 6 luni de închisoare

În 4 martie 2014, DNA a început urmărirea penală faţă de Constantin Nicolescu. Potrivit DNA, Constantin Nicolescu, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Argeş şi totodată de preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice (PSD), şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţiile publice şi politice deţinute, în scopul ajutării efective a unui magistrat de a ocupa o funcţie de conducere într-o instanţă, pe alte criterii decât cele ale competenţei profesionale, cu ocazia concursului aprobat şi organizat în acest sens de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, în perioada 10 aprilie – 30 iunie 2009.

De asemenea, în perioada 2007-2010, ca urmare a influenţei şi a autorităţii exercitate de către Nicolescu, atât în calitate de preşedinte al CJ Argeş, cât şi de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD asupra unor primari, în marea lor majoritate fiind membrii acestui partid, SC European Project Consulting a încheiat contracte de prestări servicii, având ca obiect consultanţă, elaborare strategie locală şi elaborare cereri de finanţare – implementare proiect, cu un număr de 46 consilii locale ale unor oraşe şi comune din judeţul Argeş, Şcoala Specială Valea Mare, Agenţia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş (instituţie subordonată Consiliului Judeţean Argeş) şi chiar cu Consiliul Judeţean Argeş.

Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, pus sub urmărire penală alături de alte 11 persoane